Hlavní obsah

V bizarním případu z Nizozemska je možná všechno jinak. Údajní vězni mohli být na farmě dobrovolně

– Amsterdam

Nizozemská policie se snaží rozplést bizarní případ šestičlenné rodiny, která byla držena devět let na odlehlé farmě v Ruinerwoldu. Vyšetřování podle listu The Guardian ukázalo, že případ je složitější. Podle původních informací šlo o muže, který ve sklepě na farmě věznil jiného muže a jeho pět dětí, které nebyly v žádném kontaktu se světem. Ve skutečnosti ale mohlo být všechno jinak.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Policejní vůz před farmou Ruinerwoldu

Článek

Zatčen byl 58letý Rakušan Joseph B. z Vídně, který farmu pronajímal. Podle původních informací tam měl ve sklepě věznit otce s pěti dospívajícími nebo dospělými dětmi ve věku 16 až 25 let. Nyní se však ukázalo, že je to zřejmě jinak.

„Nalezli jsme šest lidí v malém prostoru v domě, který mohl být uzamčen, ale ne ve sklepě. Není jasné, zda tam nemohli být dobrovolně,“ uvedla policie v prohlášení a dodala: „Možná tam byli devět let. Sdělili, že jsou rodina, otec a pět dětí.“ Podle úřadů se v obci, ke žije 4000 lidí, neregistrovali.

Nejdřív si dal sám pět piv

O lidech místní obyvatelé nevěděli, dokud před deseti dny nejstarší syn Jan nenavštívil místní kavárnu Kastelein. Objednal si a sám vypil pět piv, řekl její majitel Chris Westerbeek. Když tam přišel podruhé v neděli, vypadal zmateně, dodal: „Mluvili jsme spolu. Řekl, že utekl a potřebuje okamžitou pomoc a že nikdy nebyl ve škole. Pak jsme zavolali policii.“ Původní informace hovořily o tom, že mladík se do hospody dostal poprvé poté, co se mu podařilo uprchnout ze sklepa.

Policisté našli v domě ukryté schodiště za kredencí v obýváku. V normálně nepřístupné místnosti ležel na posteli otec, který před pár lety utrpěl mrtvici. Zdálo se, že rodina v domě žila tak, že si sama vše obstarala, pěstovala si zeleninu a chovala kozy a husy.

Policie nepotvrdila, že tam čekali na konec světa, jak zprvu uváděla média. Bez kontaktu s okolním světem její členové také tak úplně nebyli. Jan měl profil na Facebooku a od června na něj přispěl poprvé po devíti letech. Mimo jiné tam napsal: „Začal jsem pracovat v Creconatu.“ Tato firma patří Rakušanovi a policie ji prohledala.

Děti nevěděly, že na světě žijí další lidé. Muž v Nizozemsku držel rodinu roky ve sklepě

Evropa

Podle listu Algemeen Dagblad měl Jan také profil na síti LinkedIn, kde napsal, že do smrti matky v roce 2004 měli rodiče úspěšný podnik.

Majitelé domu Klaas Rooze a Alide ten Oeverová uvedli, že jsou případem šokováni. Dům dlouhodobě pronajímali Josephu B., který jim pravidelně platil: „Nic jsme o tom nevěděli.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám