Hlavní obsah

Navalnyj ukončil hladovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský opozičník Alexej Navalnyj v pátek oznámil, že ukončí protestní hladovku. Nadále ale požaduje, aby ho prohlédl lékař, jehož si vybere. Ztratil totiž cit v noze a ruce.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Alexej Navalnyj na snímku z února tohoto roku.

Článek

K ukončení hladovky Navalného vyzvali ruští lékaři, kteří mu poskytovali péči, když byl na svobodě. Vyjádřili obavy o jeho život a úřady vyzvali, aby umožnily jeho převoz z vězeňské do civilní nemocnice v Moskvě.

„Pokud bude hladovka pokračovat, dokonce i po velmi krátkou dobu, bohužel brzy jednoduše nebudeme mít koho léčit. Naším hlavním úkolem je ochránit život a zdraví našeho pacienta,“ napsali lékaři.

Vězněný Navalnyj držel hladovku 23 dní. Chce její pomocí docílit, aby k němu byli puštěni kromě vězeňských zdravotníků také lékaři zvenčí.

Otrava a pak vězení

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj byl zadržen v lednu hned po přistání na moskevském letišti po návratu z Německa, kde se zotavoval z loňské srpnové otravy. Podle západních laboratoří byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, vyvíjenou v Sovětském svazu.

To potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj připisuje svou otravu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ruské tajné službě FSB. Moskva to popírá a zpochybňuje, zda byl opozičník vůbec otráven.

Navalného okamžitě propusťte, žádají Rusko světové mocnosti

Evropa

V únoru ruské soudy změnily Navalnému dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný a opozičník byl na 2,5 roku poslán do vězeňského tábora proslulého svou přísností. Navalnyj tvrdí, že byl v politickém procesu potrestán za to, že si dovolil přežít Putinem nařízenou otravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám