Hlavní obsah

Navalnyj si v sobotu u soudu vyslechne dva rozsudky

Novinky, mso
Moskva

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj v úterý znovu stanul před moskevským soudem. Rozsudek v případu údajné pomluvy válečného veterána vynese tribunál 20. února. Prokurátorka Jekatěrina Frolovová žádá pokutu ve výši 950 tisíc rublů (274 tisíc korun), což je téměř maximální možná hranice.

Foto: ČTK/AP

Alexej Navalnyj u soudu v Moskvě

Článek

„Žádám soud, aby Navalného uznal vinným a potrestal jej pokutou ve výši 950 tisíc rublů,” citovala agentura TASS Frolovovou. Vzhledem k tomu, že byl Navalnyj v době údajného spáchání trestného činu v podmínce, prokurátorka vyzvala soud, aby určil nový trest v souvislosti s předchozím.

V sobotu má moskevský soud kromě rozsudku v případu údajné urážky na cti zvážit také odvolání Navalného v případu 3,5letého trestu za porušení podmínky dříve uloženého trestu v případu údajné zpronevěry týkající se francouzské kosmetické firmy Yves Rocher.

Urážky na cti se měl Navalnyj dopustit minulý rok, kdy se 95letý válečný veterán Velké vlastenecké války Ignat Artěmenko vyslovil pro změnu ústavy, aby mohl současný prezident Vladimir Putin setrvat u moci až do roku 2036. Video s veteránem označil Navalnyj jako „ostudu země“.

Navalnyj čelí dalšímu procesu

Evropa

Opoziční předák tvrdí, že jeho komentář se nezmiňuje konkrétně o Artěmenkovi a celý proces je vykonstruován. Státní média a úředníci využili případ k vykreslení Navalného jako muže, který nerespektuje válečné veterány.

Pokud bude Navalnyj uznán vinným, hrozí mu pokuta až do výše milionu rublů či veřejně prospěšné práce. Zákon byl nedávno zpřísněn, aby bylo možné za pomluvu uložit trest odnětí svobody až do výše dvou let. Podle Navalného právníků je však tato varianta nemožná, protože k údajné pomluvě mělo dojít ještě před změnou zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám