Hlavní obsah

Navalnyj je na tom zle, tvrdí jeho advokátka

– Moskva

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj se nachází v „krajně neutěšeném” zdravotním stavu, řekla jeho advokátka Olga Michajlovová nezávislé televizi Dožď poté, co se směla s uvězněným opozičníkem sejít.

Foto: Profimedia.cz

Alexeje Navalny

Článek

„Zdravotně je podle mého názoru v krajně neutěšeném stavu, protože trpí silnými bolestmi zad a pravé nohy," řekla Michajlovová o Navalného stavu. „Jedna noha mu prakticky nefunguje, nemůže se o ni vůbec opřít. V podstatě má pravou nohu ve strašném stavu," dodala.

Navalnyj podle advokátky dostává na bolest ibuprofen v tabletkách i jako mast. Absolvoval také vyšetření na tomografu, ale diagnózu mu nesdělili.

Správa věznice, ve které se nachází, ve čtvrtek informovala, že 24. března prohlédli lékaři odsouzené, mezi nimiž byl i Navalnyj, a stav opozičníka je stabilizovaný. „Podle výsledků vyšetření je jeho zdravotní stav hodnocen jako stabilní, uspokojivý," uvedla věznice.

Navalného převezli jinam. Obhájcům nechtěli říct kam

Evropa

„Teď máme skutečně obavy. Ani federální vězeňská služba Navalného stav neoznačila za dobrý," komentoval sdělení úřadů na Twitteru Navalného Fond boje s korupcí. Navalného spolupracovníci připomínají, že takto byl naposledy stav jeho označován loni v srpnu, než byl v bezvědomí přepraven do Německa, kde zjistili, že byl otráven.

Buzení každou hodinu

Navalného ve čtvrtek podle agentury Reuters podpořilo v otevřeném dopise skoro 160 ruských osobností včetně hudebníků, režisérů nebo spisovatelů. Žádají, aby jeho právníkům úřady umožnily přístup k němu a držely ho v normálních podmínkách. Chtějí například, aby ho dozorci přestali v noci každou hodinu budit, což věznice činí, jelikož ho považuje za vězně, u kterého je vysoké riziko útěku.

Litva, Lotyšsko a Estonsko ve čtvrtek Rusko vyzvaly, aby zajistilo vězněnému kritikovi Kremlu co nejdříve lékařskou péči. „Přístup k lékařské péči je základní právo i politických vězňů," cituje Reuters ministry zahraničí pobaltských zemí.

Ruská policie podnikla další razii v Navalného štábu

Evropa

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj byl zadržen v lednu hned po přistání na moskevském letišti po návratu z Německa, kde se zotavoval z loňské srpnové otravy. Podle západních laboratoří byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, vyvíjenou v Sovětském svazu.

To potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj připisuje svou otravu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ruské tajné službě FSB. Moskva to popírá a zpochybňuje, zda byl opozičník vůbec otráven.

Navalného okamžitě propusťte, žádají Rusko světové mocnosti

Evropa

V únoru ruské soudy změnily Navalnému dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný a opozičník byl na 2,5 roku poslán do vězeňského tábora proslulého svou přísností. Navalnyj tvrdí, že byl v politickém procesu potrestán za to, že si dovolil přežít Putinem nařízenou otravu.

Navalného po přistání v Moskvě hned zadrželi

Evropa

Západ reagoval uvalením sankcí na některé Putinovy spolupracovníky. Západní výzvy k osvobození Navalného a vyšetření otravy Moskva odmítá jako vměšování do vnitřních záležitostí Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám