Hlavní obsah

Navalného převezli jinam. Obhájcům nechtěli říct kam

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj, který si odpykává trest za údajnou zpronevěru, byl převezen z vězení ve městě Kolčugino ve Vladimirské oblasti na jiné místo. Navalného tým si na Twitteru postěžoval, že právníkům opozičního politika nechtěli v Kolčuginu říct, kde jejich klient je.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Alexej Navalnyj u moskevského soudu

Článek

„Alexejovi právníci dorazili do vazební věznice v Kolčuginu hned ráno. Pod nejrůznějšími záminkami jim nebylo dovoleno Alexeje navštívit. Nakonec jim ve 14 hodin (po 12. SEČ pozn. red.) sdělili, že Alexej odjel. Kam - odmítli sdělit,“ napsal Navalného tým na Twitter.

Agentura TASS následně informovala, že Navalnyj byl v pátek převezen do jiné věznice k výkonu trestu. S odvoláním na informovaný zdroj napsala, že opozičník se nyní nachází ve vězeňské kolonii IK-2 v Pokrovu.

Z dřívějších informací ruských úřadů i Navalného právníků vyplývalo, že by si měl trest odpykat v trestanecké kolonii.

Navalnyj už není vězněm svědomí. Kvůli starému klipu o migrantech

Evropa

Alexej Navalný byl zatčen v lednu letošního roku ihned poté, co se do rodného Ruska vrátil z Německa, kde se léčil z otravy. Z té opoziční politik viní ruskou tajnou službu a osobně prezidenta Vladimira Putina.

Ruské úřady to odmítají a po zadržení mu změnily původní podmínečný trest za zpronevěru na 2,5 roku natvrdo. Oficiálně proto, že se nehlásil, jak měl nařízeno.

Kromě toho byla Navalnému v jiném procesu uložena pokuta v přepočtu 270 tisíc korun za urážku válečného veterána. Opozičník všechny své procesy označuje za vykonstruované a za snahu Kremlu jej umlčet.

Reklama

Výběr článků

Načítám