Hlavní obsah

Navalného film o „Putinově paláci“ válcuje YouTube

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní sledovanost na YouTube získal dokument ruského opozičního politika Alexeje Navalného o přepychové rezidenci poblíž jihoruského Gelendžika nazvaný Palác pro Putina. Zhruba dvouhodinový film, který Navalného Fond proti korupci zveřejnil v úterý, už vidělo podle statistiky přes 57 mi­lionů uživatelů.

BEZ KOMENTÁŘE: Navalný ukázal v dokumentu údajnou Putinovu luxusní rezidenciVideo: Alexej Navalnyj

 
Článek

Portál MBK Media upozornil, že se video v den zveřejnění stalo nejsledovanějším příspěvkem nejen v Rusku, ale také v celé síti.

Navalného uvěznili poté, co se v neděli vrátil do Ruska po pětiměsíční léčbě v Německu, kde se podle tamních lékařů zotavoval z otravy jedem ze skupiny novičok. Film tvrdí, že majetek o rozloze více než dvou fotbalových hřišť patří ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Vracím se do Ruska, oznámil Navalnyj

Zahraniční

Podle něj projekt přišel na sto miliard rublů (přes 29 mi­liard korun) a jeho financování zajišťovaly státní korporace. Nyní se prý přestavuje, neboť budova částečně zplesnivěla. Součástí komplexu je přístav, kostel, hokejová hala i vinice.

Sklad špíny?

V samotném paláci, který údajně má přes 17 tisíc metrů čtverečních, se nachází divadlo, kasino, sauny, herny, salonek s vodními dýmkami, a dokonce i scéna se striptýzovou tyčí. Z bizarních doplňků pak upozornil na zlatou štětku na WC, která údajně přišla na 700 eur (přes 18 tisíc korun).

Pozornost na sociálních sítích vzbudila mimo jiné místnost, kterou Navalnyj označil výrazem „sklad špíny“. Někteří uživatelé na internetu za tím vytušili autorství západních tajných služeb. Mají za to, že autoři jen špatně přeložili anglický výraz „mudroom“, který se používá pro označení šatny, avšak je složen ze slov „mud“ (bláto, špína) a „room“ (pokoj).

Putin opět odmítl zprávy, že by Rusko nechalo Navalného otrávit

Evropa

Video komentoval i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že jde o „hloupost a kompilaci“. Připomněl, že se o tomto majetku spekuluje přes deset let a že „nejde o nic nového“.

Politolog Sergej Markov pak napsal, že skupina bohatých lidí sice skutečně chtěla zhruba v roce 2005 věnovat Putinovi palác, v němž by bydlel po odchodu z funkce prezidenta, Putin však prý odmítl, a proto je budova dosud neobydlená.

Reklama

Výběr článků

Načítám