Hlavní obsah

NATO připravuje další podobu afghánské mise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A

Severoatlantická aliance začíná na vojenské úrovni probírat podobu svého dalšího působení v Afghánistánu poté, co americký prezident Barack Obama zveřejnil svou představu kontingentu USA v této asijské zemi v příštích letech. Novinářům to v Bruselu po jednání ministrů obrany NATO řekl český ministr Martin Stropnický.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Hlavním úkolem má být výcvik afghánských sil.

Článek

USA zatím ale stále nemají s Kábulem podepsanou smlouvu právně upravující působení vojáků v zemi od počátku roku 2015. Dokument odmítal podepsat dosavadní prezident Hamíd Karzáí. Až po podpisu dohody mezi USA a Afghánistánem bude podepsán obdobný dokument s celou aliancí.

Na jednání v Bruselu ale afghánská strana podle Stropnického ujistila NATO, že oba kandidáti, kteří postoupili do druhého kola červnových voleb, mají zájem smlouvy podepsat. Možný je prý podpis už v týdnu po druhém kole voleb, plánovaných na 14. června. První kolo se uskutečnilo před měsícem.

Podle českého ministra obrany by následný podpis mohl zhatit například nejen výrazný teroristický útok, ale třeba také malý rozdíl hlasů mezi vítězem a poraženým. V takovém případě by byl zřejmě výsledek zpochybněn a různá odvolání by celý proces zpomalila.

Mise by měla pokračovat

„My všichni doufáme, že se to podepíše co nejdříve, aby to bylo jasné před summitem, abychom se mohli připravit,” poznamenal Stropnický. Lídři aliančních zemí se na počátku září sejdou v Británii.

Ministr zdůraznil, že všichni přispěvatelé do letos končící mise ISAF mají zájem v Afghánistánu pokračovat. Nyní se plánuje, jak bude menší a především výcviková mise označovaná jako Resolute Support prakticky vypadat.

Prezident Obama nedávno oznámil, že Spojené státy ponechají po roce 2014 v Afghánistánu 9800 vojáků. Do konce roku 2015 by se jejich počet měl snížit na polovinu a do konce roku 2016 by měli američtí vojáci odejít téměř úplně. Zůstane jich jen 200, aby zajišťovali chod americké ambasády. Americká armáda ve středu uvedla,  že 1800 vojáků by mělo pokračovat v protiteroristických operacích. Je prý přitom možné, že protiteroristické síly budou chtít poskytnout i další státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám