Hlavní obsah

NATO podporuje afghánskou nabídku radikálnímu Tálibánu na jednání o míru

Severoatlantická aliance podporuje nabídku na mírové rozhovory, kterou afghánský prezident Ašraf Ghaní nedávno adresoval radikálnímu islamistickému hnutí Tálibán. V Bruselu to po jednání ministrů zahraničí zemí NATO řekl generální tajemník organizace Jens Stoltenberg.

Foto: Yves Herman, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Ghaní vyzval k tomu, aby Tálibán vedl s vládou mírové rozhovory a zapojil se do chystaných říjnových voleb jako „politická strana”. Islamisté to vzápětí odmítli, vyzvali k bojkotu hlasování plánovaného na 20. října a zahájili letošní sezónu bojových operací.

„Přesto, že nabídku zatím nevyužili, vyzýváme Tálibán, aby se účastnili mírového procesu, který řídí sami Afghánci,” poznamenal Stoltenberg.

Klíčovou roli v jednání o míru bude podle aliance hrát Pákistán, který by měl uzavřít všechna útočiště teroristů na svém území, zastavit k nim směřující finance a také znemožnit útoky mířící do Afghánistánu z jeho území.

Také Rusko a Írán by podle aliance měly přispět k posílení regionální stability. „Spravedlivé volby jsou zásadní pro pokrok Afghánistánu," podotkl Stoltenberg s tím, že není na alianci, jak si Kábul uspořádá vlastní vnitřní politické procesy.

„Podporujeme snahy vlády národní jednoty, vítáme bezprecedentní nabídku pozvat Tálibán k jednacímu stolu bez předběžných podmínek. Je zjevné, že to potřebuje podporu zemí v oblasti,“ řekl generální tajemník NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám