Hlavní obsah

NATO odmítlo výhrady Ruska vůči protiraketovému štítu

Brusel

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen odmítl jako neopodstatněné stížnosti Ruska, že ignoruje obavy Moskvy, která má strach, že protiraketový štít může být použit proti Rusům. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který s Rasmussenem a ministry zahraničí zemí EU ve čtvrtek jednal, byl tímto postojem zklamán.

Článek

Lavrov po jednání s ministry zahraničí států NATO neskrýval svou nespojenost. "Bohužel naši partneři ještě nejsou připraveni ke kompromisům a spolupráci v protiraketové obraně," řekl šéf ruské diplomacie. Zdůraznil, že Moskva potřebuje jasné garance, že štít aliance nebude proti jaderným odstrašujícím silám Ruska.

Rasmussen už ve středu prohlásil, že aliance a Rusko mají společný zájem na ochraně obyvatelstva proti reálným raketovým hrozbám z Íránu. "Určitě se budou zbytečně utrácet peníze, pokud Rusko začne rázně investovat do protiopatření vůči umělému nepříteli, který neexistuje," řekl šéf NATO v reakci na nedávné hrozby Kremlu.

Severoatlantický pakt ale věří, že se podaří dosáhnout dohody s Moskvou na příštím summitu NATO v květnu 2012 v Chicagu, kam by měl přijet i ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Ten koncem listopadu pohrozil, že pokud nebudou vyvráceny ruské obavy, rozmístí rakety v oblasti Kaliningradu i dalších ruských regionech. Zbraně by byly zamířeny na části západního protiraketového deštníku. [celá zpráva]

Moskva požaduje písemné a právně závazné záruky, což odmítá NATO ve snaze zachovat si široké pole působnosti. "Naši přátelé z NATO kategoricky odmítají vyjádřit písemně to, co tvrdí slovně, především, že tento projekt protiraketového štítu v Evropě nepředstavuje pro Rusko žádné riziko," řekl Lavrov krátce před čtvrteční schůzkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám