Hlavní obsah

Následujte Zemana, vyzvala Moskva NATO

Moskva

Severoatlantická aliance by měla vysvětlit, proč tajila informace o otravné látce novičok v Česku, prohlásila Marija Zacharovová, mluvčí ministerstva zahraničí na tiskové konferenci v Moskvě. Reagovala tak na vyjádření prezidenta Miloše Zemana o výrobě nervově-paralytického jedu novičok v Česku.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová

Článek

Moskva podle jejích slov upozorňovala na to, že látku novičok mohou vyrábět i jiné státy, které jsou členy Severoatlantické aliance. Věří, že pravda o výrobě novičoku vyjde najevo i v dalších státech NATO.

„Nakonec se ukáže, jaké další členské státy NATO mají kapacitu novičok vyrábět,” uvedla. „Následujte Zemana a udělejte to, co je třeba udělat,” apelovala na státy NATO.

Zeman během čtvrtečního rozhovoru uvedl, že se v Česku v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, po testování byl zničen. „Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté zničen. Víme kdy a víme, kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo," prohlásil Zeman.

Zemanova slova v pátek korigovala ministerstva obrany a zahraničí. Ty hovoří o testování látky, nikoliv o výrobě. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám