Hlavní obsah

Látky typu novičok se v ČR běžně testovaly, o výrobě nemůže být řeč, uvedlo ministerstvo obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo obrany se v pátek vyjádřilo k otázce látek typu novičok na českém území. Uvedlo, že v Česku se v rámci obrany testovaly látky tohoto typu. Je to součást výcviku českých protichemických jednotek. Ministerstvo ale odmítlo, že by se látky v ČR vyráběly. O tom, že byla tato nervově paralytická látka v ČR vyráběna a testována, hovořil ve čtvrtek prezident Miloš Zeman.

Foto: Mapy.cz

Vojenský výzkumný ústav v Brně

Článek

Ministerstvo připomnělo, že látky, laicky označované jako novičoky, „mezi něž patří i látka A230”, analyzuje a testuje jejich chemické vlastnosti.

„Pro úkoly detekce, ochrany a bezpečnosti občanů ČR byly proto i tyto látky zařazeny k testování jejich chemických vlastností, tak jako i jiné bojové otravné látky jako např. sarin nebo tabun,” uvedl resort.

Resort zdůraznil, že při testování podobných látek se pracuje maximálně v rozsahu několika mikrogramů.

„Jde o tzv. mikrosyntézu, která není podle mezinárodní úmluvy považována za výrobu. Testovaná látka vzniká v pracovní nádobce čistě pro účely měření spektrálních dat a její obsah je po testování ve shodě s předpisy a závazky ČR vždy poté okamžitě zlikvidován. Vlastní látka není nikdy izolována ani deponována,” popsalo ministerstvo postupy vojenských chemiků s tím, že pravděpodobnost úniku takovéto látky se rovná nule.

Ministerstvo dodalo, že vzhledem k citlivosti údajů o bojových látkách nebude poskytovat žádné další informace.

Ředitel Vojenského výzkumného ústavu v Brně Bohuslav Šafář odmítl na dotaz Práva na výrok prezidenta reagovat a odkázal na vyjádření ministerstva coby zřizovatele.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že novičok měl být v ČR v „poměrně malém množství” vyroben a testován. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám