Hlavní obsah

Napětí ve slovenské vládě přetrvává, Fico kvůli nemoci zrušil koaliční radu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Koaliční rada, která měla v pátek řešit napětí ve slovenské vládní koalici, byla zrušena. Důvodem jsou zdravotní problémy premiéra a předsedy strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica, které nebyly blíže specifikované. Náhradní termín určen nebyl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Koaliční krize propukla v pondělí, když předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko vypověděl koaliční smlouvu se stranami Směr a Most-Híd. Odůvodnil to nutností upravit pravidla v koalici, potřebou nové úpravy poměrů a vztahů v koalici.

SNS chtěla na pátečním jednání předložit svých osm požadavků. Chce prosadit zvýšení mezd ve státní správě, zavedení 13. a 14. platu bez odvodů, zřízení slovenských aerolinek, investiční stimuly pro lázně a výstavbu rychlostní silnice R2 do Košic. SNS rovněž žádá, aby se zasedání koaliční rady konala pravidelně, aby se na jednání vlády nedostávaly návrhy, které neprojednala koaliční rada. Podle SNS by také ministři neměli komentovat práci svých kolegů.

Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) označila tyto požadavky za populismus. „Jsou to hloupá a škodlivá opatření na hraně zákona. Zavedení 13. a 14. platu bez odvodů je tou nejlepší cestou k daňovým únikům. Založení státních aerolinií znamená další příležitost k tunelování veřejných financí, deformování konkurenčního prostředí a střet s evropskými pravidly,“ uvedla SaS ve svém prohlášení.

Předčasné volby prý nehrozí

Předseda nejmenší vládní strany Most-Híd Béla Bugár vyjádřil přesvědčení, že Slovensko potřebuje stabilitu, kterou zabezpečuje současná vládní koalice. Předčasné volby podle něho nehrozí. „Apeluji na odpovědnost všech představitelů vládní koalice. Občané si zaslouží stabilitu. Pokud máme dobré hospodářské výsledky, můžeme je promítnout do každodenního života občanů pouze v případě stability v zemi,“ řekl Bugár. Stabilita je podle Bugára důležitá v období, kdy se bude rozhodovat, kdo bude patřit do tzv. jádra Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám