Hlavní obsah

Únos rukojmí na Ukrajině skončil, pachatele policie zadržela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luck
Aktualizováno

V centru dvousettisícového Lucku na Volyni na západní Ukrajině se v úterý ráno zmocnil ozbrojený muž autobusu, ve kterém bylo kolem dvaceti lidí. Ty vzal jako rukojmí a v autobuse se zabarikádoval. Policie s ním vyjednávala. Po dramatických hodinách únos skončil zadržením pachatele. Prezident krátce předtím splnil jeho požadavek a zveřejnil na Facebooku krátké prohlášení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ozbrojený muž unesl na Ukrajině autobus s 20 lidmiVideo: Reuters

 
Článek

Na místě zasahovala protiteroristická jednotka tajné služby SBU. K zjištění aktuální situace použila dron, na něj ale začal pachatel střílet. „Příslušníci SBU použili bezpilotní letoun. Útočník na něj několikrát vystřelil, poté vyhodil z autobusu neidentifikovaný předmět, který explodoval. Nikdo nebyl zraněn,“ uvedl Anton Gerašenko z ministerstva vnitra.

Únosce nedovolil, aby bylo do autobusu dopraveno jídlo a voda. Vozidlo stálo s prostřílenými okny u divadla.

Při jednání únosce zveřejnil své požadavky. „Ty ale nejsou nijak konkrétní. Muž je nespokojen se situací ve státě,“ uvedl šéf policie ve Volyňské oblasti Jurij Kroško. 

Foto: Mykola Martyniuk, Reuters

Pohled na autobus, který zajal útočník v ukrajinském městě Luck.

Únosce na sociálních sítích opakovaně uvedl, že je „nespokojen se systémem na Ukrajině“. Únosce založil v červenci 2020 účet na Twitteru pod jménem Maxym Plochoj (Maxim Špatný). Popřál všem ke dni odpůrců systému a prohlásil, že „hlavním teroristou je stát”. Chtěl, aby předsedové soudů, šéfové ministerstev, prokurátoři, poslanci, vedení církví a bývalý prezident Petro Porošenko nahráli a zveřejnili na Youtubu prohlášení, že jsou podle zákona teroristé.

Během vyjednávání policisté vyzvali obyvatele bytů, kteří mají okna na náměstí, aby je opustili. Obávali se, že únosce do nich může střílet. Lidé neměli vycházet. Měli zůstat buď doma, nebo v práci, protože se policisté obávali, že násilník mohl ve městě nastražit další bomby.

Foto: Tetiana Hrishyna, Reuters

Policisté nedaleko místa, kde útočník zajal dvacet cestujících.

Muž během dne použil telefon jedné z unesených, která žádala syna, aby na místo vyrazili novináři, a kontaktoval web Censor. Telefon pak vzal únosce a řekl. „Omlouvám se, že je vaše matka tady se mnou, ale stalo se. Nyní použiju Viber (komunikační aplikaci) vaší matky, abych předložil své požadavky. Sežeň co nejvíc novinářů, kolik je možné, a kontaktuj je po e-mailu nebo telefonu.”

Měl novinářům vysvětlit, že unesl autobus plný lidí: „Vše je zaminováno, v autobusu je plno výbušnin a automatických zbraní. Další mina je v Lucku. Úřady musejí splnit požadavky. Jsou prosté.”

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osobně přebral kontrolu nad operací. Podle něj je hlavní, aby se incident obešel bez obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám