Hlavní obsah

Roberta Fica obvinili ze založení zločinecké skupiny

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská policie obvinila expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka z trestných činů založení a zosnování zločinecké skupiny. Uvedl to ve středu web Denníku N. Kaliňáka, který byl v minulosti místopředsedou Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) a který nyní pracuje jako advokát, elitní jednotka slovenské policie zadržela.

Foto: ČTK

Robert Kaliňák (vlevo) a Robert Fico

Článek

Fico zadržen nebyl, protože je poslancem slovenského parlamentu a k jeho zadržení je potřeba parlamentní souhlas.

Policie potvrdila, že při několika akcích obvinila více osob. Zveřejnila iniciály jmen tří z nich, dvě se shodují se jmény a příjmeními Fica a Kaliňáka. „Na celém území Slovenska Národní kriminální agentura vykonává vícero policejních akcí, v rámci kterých bylo obviněno několik osob, kromě jiných také R. K. a R. F. Bližší informace poskytneme až to procesní situace dovolí,“ uvedla slovenská policie.

Podle Denníku N jsou Fico i Kaliňák obviněni také z trestného činu ohrožení daňového tajemství.

Fico nevylučuje koalici s bývalými kotlebovci

Zahraniční

Obvinění má souviset s případem Očistec, tedy údajným ovládnutím policie skupinou kolem podnikatele Norberta Bödöra. V rámci akce zadrželi policisté koncem roku 2020 bývalé vysoké policejní funkcionáře. V případě figurují bývalý policejní prezident Tibor Gašpar, bývalý šéf NAKA Peter Hraško a ředitel protikorupční jednotky NAKA Róbert Krajmer.

Fico: Je to politická objednávka

Fico ve svém vyjádření zaslaném Novinkám tvrdí, že jeho obvinění je organizované na pokyn nejvyšších politických míst.

„Jedná se o politickou mstu a pokus zlikvidovat předsedu nejsilnější opoziční parlamentní strany. Vymysleli příběh, jak jsem údajně vytvořil zločineckou skupinu, která měla škodit Kiskovi, Matovičovi a Kollárovi. Už jen ten seznam poškozených je důkazem nad důkazy, že jde o politický revanš. Jsem obviněný proto, že jako předseda vlády jsem v letech 2006 až 2018 mluvil o daňových podvodech Matoviče a Kisky,“ uvedl Fico.

NAKA se specializuje na boj proti nejzávažnějším formám trestné činnosti, především na organizovaný zločin, korupci, drogovou kriminalitu a finanční kriminalitu.

Vicepremiérka Veronika Remišová vyzvala Fica, aby se vzdal poslaneckého mandátu.

„Poslanci vládní strany Svoboda a Solidarita budou souhlasit se vzetím do vazby Roberta Fica, a dají tak volný průběh spravedlnosti,“ informuje strana ve svém stanovisku.

Reklama

Výběr článků

Načítám