Hlavní obsah

Na Slovensku skončila kampaň před sobotní volbou hlavy státu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve čtvrtek skončila předvolební kampaň před druhým kolem volby prezidenta Slovenské republiky. V sobotu se o post hlavy státu utkají současný prezident Ivan Gašparovič a poslankyně Iveta Radičová.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský prezident Ivan Gašparovič a opoziční prezidentská kandidátka Iveta Radičová

Článek

Gašparoviče podporuje strana Smer - sociální demokracie premiéra Roberta Fica a koaliční Slovenská národní strana (SNS) Jána Sloty. Radičová je společnou kandidátkou tří opozičních stran: Slovenské demokratické a křesťanské unie, Křesťanskodemokratického hnutí a Strany maďarské koalice.

V prvním kole voleb, které se konalo 21. března, získal Gašparovič 46,70 procenta hlasů a Radičová 38,05 procenta hlasů. V případě, že v sobotu získá většinu hlasů Gašparovič, bude prvním slovenským prezidentem, který bude ve funkci dvě volební období po sobě. V případě, že zvítězí Radičová, bude první ženou ve funkci hlavy státu v historii Slovenska.

Maďarská karta

Předvolební kampani před druhým kolem dominovala tzv. maďarská karta. Na jihu Slovenska se například objevily falešné plakáty, na nichž Radičová slibovala Maďarům autonomii. Radičová totiž získala značnou podporu v jižních oblastech Slovenska, kde žije početná maďarská menšina a to vadilo slovenským nacionalistům.

"Nemůžeme dopustit, aby prezidenta Slovenské republiky zvolili Maďaři," nechal se slyšet Slota. Radičová v televizních diskusích připomněla, že v roce 2004 získal Gašparovič značné množství hlasů maďarských voličů, kteří tehdy hlasovali proti Vladimírovi Mečiarovi. "Tehdy to nikomu nevadilo," opáčila Radičová.

Po ostré kampani se všeobecně dávají větší šance Gašparovičovi, vítězství Radičová by bylo překvapením.

Fotbalové vítězství nahrává Gašparovičovi

Někteří poukazují také na to, že současné hlavě státu může v sobotu pomoci také doznívající euforie z vítězství Slováků v Praze na Letné. "Gašparovič se staví do pozice národního prezidenta a podporují ho většinou národně smýšlející voliči. U nich bude hrát značnou roli zvýšená národní hrdost po vítězství nad českým rivalem," domnívá se Karol Martinček z Bratislavy.

Gašparovič ve čtvrtek pozval trenéra slovenské reprezentace Vladimíra Weisse do Prezidentského paláce. Poděkoval trenérovi i hráčům za předvedený výkon. "Jsem rád, že bojovali s takovým nasazením," uvedl Gašparovič.

Mobil a tři eura za hlas

Po ukončení kampaně upozornila opozice, že na východě Slovenska údajně aktivisté rozdávají romským koordinátorům mobilní telefony a za jeden hlas slibují Romům tři eura. "Tyto informace máme z okolí Prešova, Bardejova, Levoče, Sabinova, Humenného, Staré Ľubovně a Vranova nad Topľou," tvrdí prešovský krajský šéf Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) Štefan Kužma. Aktivisté SDKU proto chce dohlížet na volby ve všech 143 městech a obcích Prešovského kraje. Romové první kolo prezidentských voleb ignorovali.

Kandidáti na prezidenta Slovenské republiky

Ivan Gašparovič (v prvním kole získal 46,70% hlasu) se narodil v roce 1941 v obci Poltár na středním Slovensku.

Vystudoval práva. Po roce 1989 zastával funkci generálního prokurátora ČSFR.

V létech 1992 až 1998 byl předsedou slovenského parlamentu. V roce 2004 byl zvolen prezidentem, když ve volbách porazil svého někdejšího stranického šéfa Vladimíra Mečiara. V letošních volbách ho podporuje strana Smer - sociální demokracie premiéra Roberta Fica a Slovenská národní strana.

Iveta Radičová (v prvním kole získala 38,05% hlasů) se narodila v roce 1956 v Bratislavě.

Vystudovala sociologii. Pracovala v sociologickém ústavu Slovenské akademie věd. V létech 2005 až 2006 byla ministryní práce, sociálních věcí a rodiny.

Od roku 2006 je poslankyní slovenského parlamentu. Je místopředsedkyní SDKU Mikuláše Dzurindy. Je společnou kandidátkou tří opozičních stran: SDKU, Křesťanskodemokratického hnutí a Strany maďarské koalice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám