Hlavní obsah

Na Slovensku koluje video, které má diskreditovat exprezidenta Kisku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Šestnáct dní před parlamentními volbami dostaly slovenské redakce anonymní mail, který obsahoval odkaz na video pořízené údajně skrytou kamerou. Dva muži na videu mluví o tom, že exprezident Andrej Kiska v minulosti vědomě kupoval pozemky, o nichž věděl, že jsou kradené.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský prezident Andrej Kiska.

Článek

Kiska kandiduje v nadcházejících volbách v čele nové strany Za lidi. Exprezident na sociální síti napsal, že za zveřejněním videa vidí mstu bývalého premiéra a předsedy strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica za to, že ho jako prezident nechtěl jmenovat do funkce předsedy ústavního soudu. „Moc se bojí další prohry ve volbách, proto jsem dlouhodobě hlavní terčem Směru i v této předvolební kampani,“ reagoval Kiska.

Exprezident označil video za zinscenované „ve stylu Kočnera, který Fica nazýval šéf“. „Je to primitivní video dvou velmi špatných a nedůvěryhodných herců, které vyšetřuje policie za různé podvody. Oba mluví podle zjevně dopředu připraveného scénáře a je to až tragikomické. Zítra podávám trestní oznámení za křivé obvinění a pomluvu,“ reagoval Kiska.

Bývalý prezident tvrdí, že jednoho z mužů na videu vůbec nezná. „Mafiána Reichela (Milana Reichela, o němž se mluví jako o šéfovi popradského podsvětí, pozn. red.) jsem nikdy neviděl a nikdy jsem od něj nic nekupoval. Od Šuligy (popradský podnikatel Michal Šuliga, pozn. red) jsem kupoval pozemky na základě inzerátu, který jsem našel v roce 1999 v deníku Nový čas. Nikdy předtím jsem ho neviděl,“ tvrdí Kiska.

Pozemky koupil od realitní kanceláře

Kiska na Slovensku stanul před soudem právě kvůli spornému nákupu pozemků. Spor v první instanci prohrál. Pozemky podle svých slov koupil v dobré víře před 22 lety od realitní kanceláře. Později se ale ukázalo, že o pozemek podvodem přišel popradský zubař. Ten to zjistil až v roce 2013, protože jej pronajímal zemědělskému družstvu, a věc dal k soudu. Družstvo pozemek vydražilo s tím, že jeho majitel je neznámý.

Kiska nyní žádá zpět peníze za pozemek od lidí, kteří mu jej prodali.

Kiska porazil v prezidentských volbách v roce 2014 právě Fica a pak se ve funkci hlavy státu dostal opakovaně do sporu s tehdejším premiérem. Příští parlamentní volby se na Slovensku konají 29. února 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám