Hlavní obsah

Na sítích koluje video Ukrajinců vraždících ruské zajatce, zřejmě je pravé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Video zveřejněné na sociálních sítích zachytilo zastřelení zajatého ruského vojáka, který leží na silnici. Vedle něj jsou v kalužích krve další mrtvá těla. Vše nasvědčuje tomu, že jde o akci nějaké polovojenské skupiny bojující na ukrajinské straně. Americký list The New York Times uvedl, že video je zřejmě autentické.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ještě žije. Rabovač. Natočte všechno tohle rabování. Potřebuju jejich tváře. Koukni. Ještě žije. Ještě chroptí. No, ještě chroptí,“ zní na záznamu. K oběti se přibližuje voják se zbraní, vidět je jen kus jeho nohy a hlaveň pušky. Hlaveň je kousek od hlavy zajatce, přes kterou je přetažená bunda. Vyjdou dvě rány. Zajatec se však dál hýbá. „Ještě chrčí,“ zazní. Vypálena je třetí rána.

Na silnici leží v kalužích krve další mrtví, jeden má spoutané ruce za zády a prostřelenou hlavu. Všichni mrtví mají na sobě maskáče, tři mají na rukou bílé pásky, které používají ruští vojáci nasazení do „speciální vojenské operace“ na Ukrajině.

„Tady jsou, obránci ruské armády,“ komentuje to hlas mimo obrazovku. O kus dál jsou vidět vraky několika vozů. „Už hoří samotné,“ zazní na videu.

Vedle silnice je pásové bojové vozidlo pěchoty BMD-2, které používají výsadkáři. Visí na něm tašky. „Trofej,“ komentuje to jeden z vojáků.

Že by mělo jít o čin bojovníků na straně Ukrajiny, ukazují opakovaná zvolání Sláva Ukrajině a modré pásky na rukávech, které k identifikaci svých lidí používají ukrajinské síly.

Přepad u Buči

Podle listu The New York Times bylo video natočené na silnici do Dmytrivky asi 10 kilometrů jihovýchodně od dvojměstí Buča–Irpiň, kde Rusové povraždili možná až 300 lidí. Podle deníku mohlo jít o akci z 30. března, kdy se stahovali ruští vojáci z Buče a Ukrajincům se podařilo přepadnout ustupující ruskou kolonu.

Nezávislý novinář Oz Katerji uveřejnil záběry zničených vozidel z místa 2. dubna s tím, že mu vojáci řekli, že Rusové byli přepadeni o 48 hodin dříve.

Občas je místo Dmytrivky jako dějiště přepadu uváděna sousední Myla.

Ukrajinské ministerstvo obrany zničení ruské kolony označilo za „šperkařskou práci ukrajinských obránců Kyjevščiny“. Velitel v ní popisuje, jak proběhl přepad, jak Rusové vyjeli ze sadu, kde stál se svým strojem, na který stříleli, a kde byl nepřátelský obrněnec. „Učili jsme se, naučili jsme se a dali jsme jim vysvědčení,“ řekl s hrdostí. „Jeden jsme zasáhli. Vzali jsme zajatce,“ dodal.

Není ale jasné, kdo vlastně útok provedl a kdo pak zabíjel zajatce. Na videu zachycujícím zastřelení jednoho z nich je podle listu The New York Times slyšet, že jsou to „hoši z Belhravie“, což je nedaleké sídliště na opačné straně silnice než Dmytrivka.

Ukrajinská tisková agentura Unian, která zveřejnila video s následky ukrajinského útoku na ruskou kolonu, uvedla, že přepad podnikla gruzínská legie, což má být polovojenská jednotka gruzínských dobrovolníků. Ta vznikla už v roce 2014. Vousatý muž v popředí je stejný, který na videu se zabitím zajatce odpovídá na pozdrav Sláva Ukrajině kontroverzními slovy Hrdinům sláva.

Na záběrech Unianu je vidět stejný transportér BMP-2, který má na bocích totožné černozelené skvrny jako ten na záběrech se zabitými. Vousatý muž pak vleze do věže. Je ale otázkou, zda tito lidé jsou stejní jako ti, co provedli přepad. Velitel popisující průběh útoku mezi nimi není. Není ani jasné, zda zabití muži byli příslušníky ruské jednotky, která byla přepadena, a kdy byli zajatci povražděni.

Jak uvedl novinář Al-Džazíry Dorsa Džabbari z Moskvy, je to „poprvé, co jsme viděli záběry ověřené západními médii, kdy jsou ruští vojáci záměrně zabíjeni ukrajinskými“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám