Hlavní obsah

Na pravicové extremisty v Bratislavě nastoupili těžkooděnci

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

U příležitosti 70. výročí vzniku Slovenského štátu pořádali v sobotu pravicoví extremisté pochod ulicemi Bratislavy. Policie demonstaci v průběhu rozpustila, když účastníci skandovali pozdrav Hlinkovy gardy "Na stráž!". Protože se pět set účastníků odmítalo rozejít, rozehnala je. Zasáhli těžkooděnci a policisté na koních.

Článek

Slovenská policie rozpustila shromáždění nacionalistů, když bývalý vůdce rozpuštěné organizace Slovenská pospolitost Marián Kotleba vyzval přítomné, aby pozdravili fašistickým pozdravem Hlinkovy gardy Na stráž!

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenští policisté na koních zasahují.

Slovenští policisté na koních zasahují. FOTO: Ivan Vilček, Právo

Bratři, teď vyzkoušíme naši demokracii. Na stráž!," řekl do megafonu. Přítomní mu sborově odpověděli "Na stráž!"

"Tato slova znamenala, že přítomní se dopustili trestného činu propagace fašismu. Proto jsme zasáhli," řekl Právu viceprezident policejního sboru Stanislav Jankovič. Kotleba a dalších pět osob bylo vzápětí zatčeno. 

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na pokyn starosty Starého města Andreje Petreka bylo shromáždění ukončeno a přítomných asi 500 extremistů policie vyzvala, aby se rozešli. Po neuposlechnutí této výzvy nastoupili na Hodžovo náměstí před Prezidentským palácem policejní těžkooděnci a policisté na koních i policisté se psy. Ti dav rozehnali.

"Tím, že shromáždění bylo zrušené, byl zrušen také pochod ulicemi Bratislavy a další plánované shromáždění na Martinském hřbitově u hrobu Jozefa Tisa," dodal Jankovič. Přesto nakonec pár extremistů k Tisově hrobu dorazilo a položilo na něj věnce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenští policisté v akci

Slovenští policisté v akci. FOTO: Ivan Vilček, Právo

Neonacisti svou akci nazvali Pochod za národ. Oficiálně požádali o povolení akce, na níž chtějí protestovat proti stoupající kriminalitě, vymírání slovenského národa, vlivu západní kultury na mládež, proti drogám, materialismu i údajné energetické a potravinové závislosti Slovenska. Pochodu se zúčastnili také členové soudem rozpuštěné organizace Slovenská pospolitost.  

Úřady se obávaly také potíží s antifašistickými organizacemi, které avizovaly, že se pokusí pochodu zabránit.

Foto: Ivan Vilček, Právo

FOTO: Ivan Vilček, Právo

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pritifašistická demonstrace v Bratislavě

Pritifašistická demonstrace v Bratislavě

FOTO: Ivan Vilček, Právo

Historik Milan Zemko v souvislosti se 70. výročím vzniku válečného Slovenského štátu upozornil, že není důvod toto datum oslavovat. "Slovenský štát určitě nebyl vzorem. Šlo o vazalský stát," uvedl Zemko v deníku SME.

Foto: Ivan Vilček, Právo

FOTO: Ivan Vilček, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám