Hlavní obsah

Na Mariupol míří tanky, válka na Ukrajině má další mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Střety na Ukrajině zeslabily, přesto ve čtvrtek padli dva ukrajinští vojáci, uvedl v pátek ukrajinský generální štáb. Mluvčí operace ATO Andrij Lysenko uvedl, že od uzavření příměří byly ukrajinské pozice ostřelovány více než třistakrát. Varoval, že směrem na Novoazovsk jede další kolona tanků od hranic s Ruskem. Francouzský prezident François Hollande upozorňuje, že pro tyto informace nejsou žádné důkazy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Část ukrajinských jednotek zůstává v okolí DebalcevaVideo: Reuters

 
Článek

Dva vojáci ve čtvrtek zahynuli a tři byli zraněni při operacích proti separatistům, oznámil mluvčí generálního štábu Vladyslav Selezňov. Oznámil též, že se z debalcevského kotle podařilo stáhnout veškerou pojízdnou techniku. Zbylá byla zničena. Potvrdil ale, že v zajetí separatistů skončilo 110 ukrajinských vojáků. Počet nezvěstných se snížil z 82 na 31.

Od uzavření příměří až do pátku bylo zaznamenáno 302 případů ostřelování ukrajinských pozic ze strany separatistů, uvedl v pátek podle Ukrajinské pravdy mluvčí protiteroristické operace ATO Andrij Lysenko. Přiznal ale, že v pátek už nebyly žádné v Luhanské oblasti.

Foto: Peter Leonard, ČTK/AP

Civilní obyvatelé uprostřed zničeného města

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ohlásili dělostřeleckou palbu z Doněcku, která byla vedena z centra města kontrolovaného separatisty. U města Ščasja v Luhanské oblasti podle OBSE zase pálila na protivníka ukrajinská armáda.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci poblíž města Artěmivsk na Donbasu

Mluvčí doněckých separatistů přitom prohlásil, že boje na doněckém úseku fronty „prakticky skončily“, situace na východě Ukrajiny se stabilizovala a na bojištích zavládl klid. Oznámil stažení další části těžké techniky od fronty.

Tanky míří na jih k Mariupoli, varoval Lysenko, Hollande to nepotvrdil

Mluvčí ATO Lysenko varoval, že z Ruska bylo na Donbas přemístěno dalších dvacet tanků.

„Směrem na Novoazovsk přijelo více než dvacet tanků, deset samohybných děl a 15 nákladních automobilů. Také probíhá výměna ruských vojáků v autobusech. Z Izvaryna jelo směrem na Luhansk 20 nákladních automobilů s municí,“ uvedl Lysenko.

Foto: Reuters

Separatisté na tanku na předměstí Doněcku

Přesuny těžkých zbraní na Ukrajinu Moskva popírá. Francouzský prezident François Hollande po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou prohlásil, že prozatím nemá žádné důkazy o tom, že by v posledních dnech ruské tanky překročily hranice s Ukrajinou. Vyzval ale k dodržování dohod z Minsku.

Nadále nad Ukrajinou létají bezpilotní letadla. Zjištěna byla čtyři. U Mariupole však létala tak vysoko, že je nešlo sestřelit protiletadlovými děly, uvedl Lysenko.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nárazníkové zóny, za které se má stáhnout těžká technika.

Obránci tak nezískali odměnu vypisovanou za zničenou techniku nepřítele. Mluvčí generálního štábu Selezňov potvrdil, že armáda bude v březnu vyplácet finanční odměny vojákům za každý kus nepřátelské bojové techniky zničený na frontě v únoru: „Naši hrdinové, kteří se vyznamenali během plnění bojových úkolů a zničili bojovou techniku a výzbroj protivníka, dostanou v březnu peněžní odměnu.“

Armáda nyní sestavuje seznam potvrzených zničených zbraní.

Peníze za zničené zbraně

Podle armádního sazebníku dostane voják za zničení nepřátelského letounu 100 minimálních ukrajinských mezd, což je 121 000 hřiven (přes 100 000 korun v aktuálním rychle se měnícím kurzu). Za likvidaci raketometu protivníka dostane polovic, za zničení tanku 48 000 hřiven a nepřátelského automobilu 12 000 hřiven. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám