Hlavní obsah

Na Lomnickém štítu naměřili rekordních 19,5 stupně

Právo, ČTK, ivi
Bratislava

V pondělí 1. července naměřili na Lomnickém štítu ve Vysokých Tatrách rekordních 19,5 stupně. Podle klimatologů je to rekordní teplota nejen v tento den, ale vůbec nejvyšší teplota, jakou na tomto místě kdy zaznamenali.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Lomnický štít

Článek

„Odkdy je v provozu zdejší meteorologická stanice, tedy od roku 1940, takhle teplo ještě na Lomnickém štítu nebylo,“ potvrdil pro agenturu TASR klimatolog Pavol Faško. „Do včerejšího dne byl nejteplejší první červenec 1987, kdy na Lomnickém štítu naměřili 17,3 stupně,“ dodal v úterý klimatolog.

První červencový den padaly rekordy i na dalších meteorologických stanicích po celém Slovensku. V Nízkých Tatrách na Chopku (2024 metrů nad mořem) dosáhla nejvyšší teplota 20,1 stupně a na Štrbském Plese 28,7 stupně. Překonaly hodnoty z července 2012. Na severu Oravy v obci Liesek bylo 31,9 stupně a v Popradě dosáhla teplota až 33,7 stupně. I zde byly překonány rekordní hodnoty z roku 2012.

Teplo bylo i západním Slovensku, když na bratislavském letišti naměřili 36,3 stupně Celsia a v obci Kuchyňa na Záhoří dokonce 37,6 stupně.

Vlna tropických veder, při níž minulý týden na řadě míst západní, jižní a střední Evropy padaly teplotní rekordy a která si vyžádala i několik desítek obětí, se posunula na Balkán, kde by místy mohly teploty také atakovat čtyřicetistupňovou hranici.

Po necelém týdnu veder, která neustávala ani v nočních hodinách a která si vyžádala oběti mimo jiné ve Španělsku, Francii, Německu, Polsku či Litvě, se v těchto zemích už v pondělí mírně ochladilo. V Německu či Švýcarsku přišly také bouřky.

I v úterý však stále platí varování před vysokými teplotami v několika francouzských departementech ve Středomoří, kde se očekávají teploty až 37 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám