Hlavní obsah

Na incidentu v Kerčském průlivu se podílel Západ, tvrdí Moskva

Moskva

Některé západní státy se mohly podílet na přípravě ukrajinské „provokace” v Kerčském průlivu, která minulý víkend vyústila v zadržení tří ukrajinských vojenských plavidel a 24 ukrajinských námořníků. V moskevské televizi to ve středu večer řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. O které státy by mohlo jít, neuvedla.

Foto: Reuters

Zadržené ukrajinské lodě v přístavu na Krymu

Článek

"Byla to záměrná provokace," zopakovala Zacharovová oficiální stanovisko Kremlu. "Možná se jejího plánování účastnili někteří naši západní partneři. Nebyla to náhoda, informační kampaň, které jsme svědky, to potvrzuje," zdůraznila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská pobřežní stráž najela do ukrajinské lodiVideo: AP

Kyjev, který chování ruských lodí označil za akt agrese, na incident reagoval vyhlášením válečného stavu v oblastech sousedících s Ruskem.  Prezident Petro Porošenko, oblečen do maskovací uniformy, ve středu navštívil jednotky ukrajinské armády v Černihivské oblasti, kde válečný stav platí. [celá zpráva]

Ruská oficiální místa tvrdí, že incident v průlivu, který odděluje Černé moře od Azovského, vyvolal Porošenko, aby si zvýšil šance na vítězství v březnových prezidentských volbách. "Je to nepochybně provokace, zorganizovaná nynějším režimem - a domnívám se, že i stávajícím prezidentem - před prezidentskými volbami na Ukrajině v březnu příštího roku," prohlásil prezident Vladimir Putin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám