Hlavní obsah

Muž v Angers hrozil bombou, chtěl přijetí demonstrantů u Macrona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angers

Rozzuřený muž ozbrojený ručním granátem se v pátek večer domáhal přijetí demonstrantů proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot u prezidenta Emmanuela Macrona v Elysejském paláci. Po několika hodinách vyjednávání u nákupního střediska v Angers na západě Francie vzdal policii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah policie v AngersVideo: Reuters

 
Článek

Pětačtyřicetiletý muž, oblečený do žluté vesty, jaké nosí demonstranti proti Macronovým ekonomickým reformám, je podle agentury AFP znám policii již z minulosti.

Dramatická situace nastala v pátek odpoledne, kdy demonstrant obsadil myčku automobilů. V ruce svíral granát, který mohl být slzný. Domáhal se přijetí "žlutých vest", které se staly symbolem protestů, v Elysejském paláci, pařížském sídle hlavy státu. Před tím byl ve skupině demonstrantů, shromážděných u nákupního centra.

Granát, který nyní zkoumají experti, "nebyl falešný" a existovalo "reálné nebezpečí" pro lidi v okolí, uvedly místní úřady. Demonstranti se od incidentu distancovali.

Pořádková policie rovněž v pátek večer v Calais použila slzný plyn, aby rozprášila demonstranty, mezi kterými byly podle AFP i rodiny s dětmi. Přinejmenším 500 "žlutých vest" blokovalo kruhový objezd u příjezdu na dálnici a část z nich - asi dvacítka výtržníků - házela kameny po těžkooděncích. Podle hasičů jeden muž utrpěl zásah kulkou do ruky, když šel do občerstvení v blízkosti objezdu.

V Paříži se čekají desetitisíce lidí

V centru Paříže se dnes čekají desetitisíce demonstrantů při druhém dějství protestů proti vládnímu plánu na zvýšení cen pohonných hmot. Minulou sobotu se demonstrací a silničních blokád zúčastnilo na 300 000 lidí.

Cena nafty, která je stále nejběžnějším palivem ve francouzských vozech, za poslední rok stoupla asi o 23 procent na 1,51 eura (asi 39 Kč) za litr, což je nejvíce od počátku tisíciletí. Ceny ropy sice klesaly, ale Macronova vláda zvýšila letos daně z pohonných hmot ve snaze o prosazení ekologicky čistších vozidel. Rozhodnutí dále zvýšit tyto daně od Nového roku se tak jeví poslední kapkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám