Hlavní obsah

Muž, který zaútočil na policii v Paříži, žil v německé ubytovně pro žadatele o azyl

Aktualizováno

Německá policie oznámila, že muž, který se ve čtvrtek s nožem pokusil dostat na policejní stanici na severu Paříže, pobýval v zařízení pro žadatele o azyl na západě Německa a v zemi byl měsíc i ve vězení. Měl sedm různých totožností. Tamní policie v bytě v Recklinghausenu v Severním Porýní-Vestfálsku provedla domovní prohlídku.

Foto: Reuters

Policisté na místě činu

Článek

Německá policie podle agentury DPA sdělila, že při prohlídce nenašla nic, co by svědčilo o přípravě dalších možných útoků. Dodala, že úzce spolupracuje s francouzskými úřady.

Muž, jehož policie zastřelila, útočil v den prvního výročí teroristických atentátů islamistů na redakci satirického magazínu Charlie Hebdo. Měl u sebe řeznický sekáček a falešné výbušniny, a také list papíru s vlajkou organizace Islámský stát (IS). S výkřiky "Alláhu akbar" (Bůh je veliký) napadl dvojici policistů, kteří stáli před stanicí, a pokusil se dostat do budovy. [celá zpráva]

V Německu byl loni měsíc vězněn. Stíhán byl pro sérii trestných činů, včetně nelegálního držení zbraní, obchodu s drogami a fyzického napadení.

Používal více identit

Francouzská policie v mobilním telefonu zneškodněného útočníka našla německou SIM kartu. Německé bezpečnostní zdroje uvedly, že muž vystupoval pod sedmi různými jmény a vydával za za Syřana, Maročana či Gruzínce. O azyl žádal pod jménem Valíd Sálihí. V září 2015 nakreslil v ubytovacím zařízení v Recklinghausenu na zeď znak Islámského státu.

Ve Francii uváděl, že má marocké občanství. V dopise, který u něj byl při útoku nalezen, ale napsal, že pochází z Tuniska. V textu kromě jiného vysvětlil svůj čin jako pomstu za útoky, které vede Francie se spojenci proti islamistům v Sýrii. Jeho pravá identita není doposud známá.

Podle zpravodajského serveru Spiegel Online muž pózoval ve svém bytě v Recklinghausenu s vlajkou Islámského státu. Úřady ho proto registrovaly jako podezřelý případ. V prosinci ale dotyčný z Recklinghausenu beze stopy zmizel, napsala agentura DPA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám