Hlavní obsah

Muž, který se v noci procházel sídlem slovenského prezidenta, je podle policie 35letý Čech

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Slovenská policie ve čtvrtek zadržela 35letého Milana K. z České republiky, který se podle ní v noci na úterý dostal do sídla slovenského prezidenta Andreje Kisky v Bratislavě. Server sme.sk uvedl, že Čech byl obviněn z neoprávněného zásahu do práv k domu, bytu nebo nebytového prostoru. Zadržený přiznal, že šlo o recesi Hrozí mu jeden rok až pět let vězení.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vůz slovenské policie. Ilustrační foto

Článek

„Policisté zadrželi muže, který se v noci z pondělí na úterý neoprávněně pohyboval po objektu prezidentského paláce,“ citoval server aktuality.sk Silvii Keratovou z tiskového odboru slovenského ministerstva vnitra.

Čech se podle policie dostal do areálu Grasalkovičova prezidentského paláce hodinu po půlnoci přes skleněný plot, který odděluje veřejně přístupnou zahradu od hlídaného objektu sídla hlavy státu. Prošel zadním nádvořím a do budovy vstoupil nezabezpečeným zaměstnaneckým vchodem. V budově strávil přibližně dvacet minut a pak areál opustil. [celá zpráva]

V paláci se spustil alarm, ale ochranka to vyhodnotila jako falešný poplach. Prezident Andrej Kiska byl o incidentu informován v úterý ráno. Jeho mluvčí Roman Krpelan upřesnil, že muž opustil areál bočním vchodem. „Jeho pohyb zachytily bezpečnostní kamery,“ uvedl. Areál paláce v úterý ráno zkontrolovali pyrotechnici, ale nic nenašli. Muž nic nepoškodil ani neodcizil.

Televize Markíza uvedla, že Čech při výslechu přiznal, že vše udělal z recese a byl pod vlivem alkoholu.

Televize uvedla, že rodina Milana K. vůbec netušila, kam odjel.

Šéf úřadu odstoupil

Ochranu prezidentského paláce zabezpečuje úřad pro ochranu ústavních činitelů, který spadá pod ministerstvo vnitra. Šéf úřadu Radovan Horváth v reakci na incident odstoupil. U policie byl od roku 1991, šéfem úřadu se stal před čtyřmi lety.

Pro úřad to není dobrá vizitka především před nadcházejícím předsednictvím Slovenska v Radě Evropské unie. Slovenská ochranka bude mít na starost bezpečnost delegací, které se budou půl roku sjíždět do Bratislavy. Slovenské předsednictví začíná už v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám