Hlavní obsah

Do sídla slovenského prezidenta vnikl neznámý muž a zase nerušeně odešel

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Ochranka paláce slovenského prezidenta má zaděláno na problémy. V noci na úterý do něj vnikl zatím neznámý muž, několik minut se v něm procházel a pak nerušeně odešel. Ochranka mylně vyhodnotila spuštění alarmu jako falešný poplach.

Foto: Policie SR

Snímek z bezpečnostní kamery

Článek

Muž se dostal do areálu Grasalkovičova prezidentského paláce hodinu po půlnoci přes skleněný plot, který odděluje veřejně přístupnou zahradu od hlídaného objektu sídla hlavy státu. Prošel zadním nádvořím a do budovy vstoupil nezabezpečeným zaměstnaneckým vchodem. V budově strávil přibližně dvacet minut a pak areál opustil.

V paláci se spustil alarm, ale ochranka to vyhodnotila jako falešný poplach.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Prezidentský palác v Bratislavě

Prezident Andrej Kiska byl o incidentu informován v úterý ráno. Jeho mluvčí Roman Krpelan upřesnil, že muž opustil areál bočním vchodem. „Jeho pohyb zachytily bezpečnostní kamery,“ uvedl.

Areál paláce v úterý ráno zkontrolovali pyrotechnici, ale nic nenašli. Neznámý muž nic nepoškodil ani neodcizil.

Šéf úřadu odstoupil

Ochranu prezidentského paláce zabezpečuje úřad pro ochranu ústavních činitelů, který spadá pod ministerstvo vnitra. Jeho šéf Radovan Horváth v reakci na incident odstoupil. Horváth je u policie od roku 1991, šéfem úřadu se stal před čtyřmi lety.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Pro úřad to není dobrá vizitka především před nadcházejícím předsednictvím Slovenska v Radě Evropské unie. Slovenská ochranka bude mít na starost bezpečnost delegací, které se budou půl roku sjíždět do Bratislavy. Slovenské předsednictví začíná už v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám