Hlavní obsah

Mráz si v Evropě za víkend vyžádal 13 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlna sněžení a mrazů, která tento víkend zasáhla Evropu od Británie přes Francii, Španělsko, Německo, Švýcarsko a Rakousko až do Chorvatska, si vyžádala nejméně 13 lidských životů, z toho jeden i v Česku. Největší daň si sníh vyžádal v Itálii, kde pod lavinami zahynulo pět turistů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dva muže zabila sobotní lavina na Monta Cusna v Alpách na severu Itálie. Čtyřiatřicetiletý zahynul na cestě do nemocnice, jeho devětačtyřicetiletý přítel podlehl zraněním až dnes ráno v nemocnici. V Lombardii strhla lavina čtyři muže na sněžnicích. Tři podlehli na místě, čtvrtý z příhody vyvázl jen s lehkými zraněními. Lavina zabíjela dnes také v rakouských Alpách, kde poblíž Innsbrucku zahynul 55letý turista.

V Česku si v sobotu mrazivé počasí vyžádalo jednu oběť v Brně. Strážníci našli mrtvého bezdomovce na zastávce městské hromadné dopravy. [celá zpráva]

Dva bezdomovci umrzli také v Marseille na jihu Francie. V Německu vytvořilo silné sněžení v sobotu dopravní problémy. Doplatila na to posádka osobního auta v Porýní-Falci, které dostalo smyk a narazilo do stromu. Tři lidé přitom zahynuli.

Autobus v Alpách sjel ze svahu

Na vrub počasí je zřejmě nutné přičíst i smrt 15letého Němce při havárii autobusu v rakouských Alpách. Autobus s výpravou bavorských lyžařů sjel ze silnice poblíž Söldenu, spadl z šestimetrového svahu a narazil na pilíř lyžařského podjezdu. Mladík zemřel po převozu do nemocnice, pět dalších bylo těžce zraněno a 30 lehce.

To vše byly důsledky mrazivé vlny doprovázené často silným sněžením, která zasáhla Evropu od britských ostrovů. Ve Walesu spadly teploty v sobotu až na minus deset stupňů Celsia, mrazivé počasí by mělo vydržet i příští týden. Husté sněžení zasáhlo především Skotsko, severní Anglii a Severní Irsko. Sněžit by mělo i nadále.

Ve Francii způsobil sníh mnoho dopravních nehod hlavně na jihozápadě. V regionu Dordogne sněhu napadlo až 20 centimetrů, takže odřízl několik vesnic a zpřetrhal elektrické vedení. Několik tisíc domácností zůstalo řadu hodin bez proudu. Sněžení a teploty kolem nuly hlásilo také Španělsko. V severní části země vánice nakupila silnější vrstvu sněhu, nastaly problémy s dopravou.

Svůj první sníh i v nížinách zažilo v sobotu poprvé v letošní sezoně i Švýcarsko. Freiburg hlásil až devět centimetrů sněhu, podle meteorologů by pokrývka měla nějakou dobu vydržet. Dopravní problémy v zemi helvetského kříže ale nevznikly, silničáři byly připraveni.

V Rakousku nasněžilo o prvním adventním víkendu v Alpách až 25 centimetrů sněhu, ve Vídni potom asi čtyři centimetry. Podle agentury APA ale mráz ani sněžení problémy zatím nepůsobily. Podle meteorologů není podobné počasí nijak výjimečné. V noci na sobotu spadly teploty na několika místech k minus deseti stupňům. Vůbec nejchladněji bylo na meteorologické stanici na vrcholku hory Brunnenkogel v Tyrolsku, kde ve výšce 3440 metrů nad mořem naměřili minus 24 stupňů Celsia.

Intenzivní sněžení zasáhlo v sobotu i Chorvatsko, mnoho silnic pokryla silná vrstva sněhu a dostavily se dopravní problémy. Silniční pluhy nestačily nadílku odklízet a situace se lepšila jen pomalu. Mnoho lidí nechalo proto raději auto doma, aniž by je k tomu úřady musely vyzývat, uvedly zpravodajské servery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám