Hlavní obsah

Mossad prý uklidil zločinného generála do Rakouska

Právo, mcm

S Francií neměl syrský generál Chálid Halabí právě štěstí. Bývalá koloniální mocnost, která dříve ovládala i Sýrii, ho sice přijala, nakonec však odmítla jeho žádost o azyl. Až s pomocí izraelské tajné služby Mossad se bývalý šéf vládní rozvědky ve městě Rakka dostal na několik let do bezpečí v Rakousku. Nyní se po něm podle listu The Daily Telegraph znovu pátrá kvůli válečným zločinům.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Policisté ve Vídni. Ilustrační foto.

Článek

„Je jasné, že je to velká ryba,“ řekl listu francouzský soudní zdroj. „Je to nejvýše postavený úředník syrského režimu, kterého lze nalézt v schengenské zóně,“ soudí i Nerma Jelacicová, ředitelka Komise pro mezinárodní spravedlnost a zodpovědnost (CIJA), která se pokouší dostat generála před soud.

Halabí zmizel ze Sýrie poté, co Rakka padla v roce 2013 do rukou protivládních povstalců. S proudem uprchlíků unikl do Turecka. Odtamtud se dostal v roce 2014 do Francie. Pomohla mu tam francouzská tajná služba DGSE, která si myslela, že je „použitelný“ i pro budoucnost.

Důkazy o vině

Po generálovi se však už záhy začali shánět francouzští vyšetřovatelé, a proto nedostal azyl. „Zdá se, že pak oslovil Mossad, jenž byl v kontaktu s rakouskou (tajnou službou) BVT. Mossad si také musel myslet, že by mohl být zajímavý a sehrát v budoucnu nějakou politickou roli (v Sýrii),“ řekl soudní zdroj.

Agenti Mossadu zlikvidovali v Malajsii experta Hamásu na bezpilotní letadla

Svět

A tak se Halabí podle listu Der Kurier přesunul z Francie do Rakouska. Tam problémy zpočátku nebyly. „BVT nemá žádné informace o tom, že by se Chálid H. podílel na válečných zločinech nebo jiných trestných činech v Sýrii. Rovněž se neobjevily signály, že by jeho přítomnost v Rakousku ohrozila veřejnou bezpečnost,“ hájil ho nejmenovaný rakouský zpravodajský důstojník ve své zprávě.

Dostal byt i peníze

Halabí tak v prosinci 2015 získal azyl v Rakousku a byt o rozloze 107 metrů čtverečních ve vídeňské čtvrti Ottakring. K tomu přes padesát tisíc eur (1,32 mil. Kč) z veřejných zdrojů a pět tisíc eur (132 tisíc Kč) měsíčně od Mossadu.

Nejméně bezpečnými destinacemi jsou Libye, Sýrie nebo Irák

Cestování

CIJA však hromadila důkazy proti němu. „Máme dokumenty, zprávy o výsleších. Máme několik hodnověrných svědků a výpovědi asi  40 mučených obětí,“ řekla Jelacicová, podle níž jde o vraždy, mučení a znásilňování mužů, žen i nezletilých.

Rakouská policie tak nakonec provedla v listopadu 2018 razii v Halabího bytě. Generál tam však už nebyl. Od té doby není veřejně známo, kde se nachází. Soudí se, že je stále v Evropě. „Nadále cestuje mezi Rakouskem, Slovenskem a někdy také Švýcarskem, kde mu jistý syrský generál nabídl ochranu,“ tvrdí francouzský soudní zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám