Hlavní obsah

Moskva chce „putinky“ místo „chruščovek“

Právo, Alexandra Malachovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Jen do doby, než se vybuduje komunismus, měly v Rusku vydržet byty označované jako „chruščovky“. Sovětský vůdce Nikita Chruščov, za jehož vlády se toto dočasné bydlení koncem 50. let minulého století začalo stavět, předpokládal, že se tak stane do 25 let. Provizorní domy však vydržely přes půl století a moskevské vedení se jich letos rozhodlo nadobro zbavit. Výměna za moderní „putinky“ však zadrhává.

Foto: Profimedia.cz

Rezidenční čtvrť Moskvy.

Článek

Zatímco část obyvatel se nemůže dočkat stěhování, další se zuby nehty drží omšelých bytovek.

„Sám jsem bydlel v ‚chruščovce‘. Vím, jaká jsou tam hygienická zařízení, kuchyně i předsíně,“ posteskl si moskevský starosta Sergej Sobjanin novinářům. S prezidentem Vladimirem Putinem se už začátkem roku dohodl, že zajistí lidem „pohodlné a kvalitní bydlení“. Kdysi vychvalované byty jsou podle nich „přežitkem, který se nedá opravit“.

Držáky na ručníky

V rámci renovace, jak radnice svou bytovou revoluci označuje, město plánuje zbourat asi osm tisíc domů s prohnilými balkóny a kanalizací, v nichž bydlí zhruba 1,6 miliónu lidí. Náklady jsou odhadovány přinejmenším na 2,5 biliónu rublů (cca bilión korun).

Plány moskevských úřadů přitom znějí velkoryse: lidé by měli dostat přinejmenším stejně velký, a možná i větší byt. Nové obydlí má obsahovat řadu „vymožeností“ včetně tapet, klik, baterií či chromovaných držáků na ručníky v koupelně. V domech by měly být moderní výtahy, prostorné haly a bezbariérové vstupy.

Dům se přitom zbourá, jen když to odhlasuje většina jeho obyvatel. Těm, kterým se do stěhování nechce, radnice slibuje kompenzaci „dle tržní hodnoty“.

Kritici však slibům nevěří. Záruky, že příští vlády závazky splní, totiž nemají. „Půda v centru Moskvy je zlatá. Když zbourají pětipodlažní dům, postaví tam 17 podlaží. Je to zlatý důl pro developery,“ tvrdí opoziční politik Dmitrij Gudkov.

Zastánci likvidace starých domů mezitím mají za to, že úřady zbytečně otálejí. „Bydlel jste někdo v ‚chruščovce‘, viděli jste shnilé potrubí a plesnivé zdi? Jednoznačně podporuji ‚renovaci‘. Je mi jedno, že na tom někdo zbohatne,“ argumentuje na Facebooku Jekatěrina Golovinová.

Odpůrci si však stěžují, že si úřady dělají, co chtějí. „Radnice nabízí Moskvanům pakt: zmocnili jsme se vašich domů a nabízíme vám výměnu. Není důležité jakou. Právo na vlastnictví se ale ruší,“ pohoršuje se na Facebooku Jekatěrina Vinokurovová.

Nájemníci sice mohou o projektu hlasovat, avšak většina je už nyní pro stěhování. „Projekt zjevně počítá s věčně opilým mužikem, který za 30 let nedělal žádné opravy. Tapety mu visí ze zdí, zásuvky má vytrhané… a náhle se na něj usmálo štěstí. Dostane totiž zcela nový byt,“ píše v opozičním listu Novaja gazeta Larisa Latyninová. Provládní média se zase hemží stesky zájemců o stěhování. „Mám v podlaze velkou díru… Potkani a myši ke mně chodí jako k sobě domů,“ cituje deník Rossijskaja gazeta Viktorii.

Nostalgie po blahobytu

Podle historiků „smrt chruščovek“ nejen změní architektonický vzhled Moskvy, ale vymaže i část dějin. Připomínají, že domy se masově stavěly po smrti diktátora Josifa Stalina a byly součástí politického „tání“. Byty, jež lidé dostávali zdarma, se staly jakýmsi symbolem sovětského „blahobytu“. Nabízely do té doby nevídané soukromí a mnozí Moskvané je dosud vnímají s nostalgií. „To je pravá Moskva, která nám mizí před očima,“ tvrdí bloger Kirill.

Reklama

Výběr článků

Načítám