Hlavní obsah

Mnichované přijali migranty s otevřenou náručí. Rozdávali jim jídlo i oblečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Vlna solidarity s uprchlíky zavládla tento týden v německém Mnichově. V německých médiích se sice poslední dobou objevovaly záběry hořících ubytoven nebo demonstrantů požadujících odmítání žadatelů o azyl, avšak obraz, který byl k vidění v Mnichově, byl zcela odlišný. Obyvatelé bavorské metropole vítali asi 3000 migrantů, kteří dorazili vlakem z Maďarska, s otevřenou náručí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běženci dostali po příjezdu do Mnichova občerstveníVideo: Reuters

 
Článek

Německé televize neukazovaly na záběrech z Mnichova vystrašené cizince, ale právě naopak dobře naladěné migranty, příjemně překvapené ze vstřícnosti Mnichovanů. Na perónech nejprve uprchlíky zkontrolovali lékaři, aby zjistili, zda nemají svrab nebo neštovice, poté už se ovšem příchozích ujímali místní obyvatelé.

Na místě to v tu chvíli nevypadalo jako na nádraží, ale spíše jako na nějaké lidové slavnosti – ve vzduchu se vznášely nafukovací balónky, místní děti si hrály s dětmi běženců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Lukas Barth, Reuters

Migranti v Mnichově

„Všechno začalo tím, že jsme chtěli posbírat pár lahví s vodou a rozdat je uprchlíkům. A pak jsme začali dostávat čím dál víc darů,“ řekl televizi N24 Andreas Duchmann z iniciativy Flüchtlingshilfe (Pomoc běžencům), který pomáhal s distribucí věcí na nádraží.

Nikdo se nesnažil obohatit se na úkor ostatních

Podle něj se uprchlíci chovali spořádaně a nikdo se nesnažil posbírat víc jídla nebo oděvů na úkor ostatních. „A všichni jsou neuvěřitelně vděční. Ať už nám lámanou němčinou děkují, nebo se jen radostně usmívají,“ řekl Duchmann.

Obyvatelé Mnichova reagovali v duchu slov německého prezidenta Joachima Gaucka a kancléřky Angely Merkelové, že země je připravena pomáhat uprchlíkům z válečných oblastí. Věcných darů pro běžence se nakonec na nádraží sešlo takové množství, že policie v úterý večer vyzvala Mnichovany, aby už další věci nenosili. Vzhledem k tomu, že Maďarsko přestalo umožňovat uprchlíkům další cestu vlakem do Německa, darované oblečení a potraviny podle policie vystačí na pokrytí potřeb všech, kdo do Mnichova ještě dorazí.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Běženci na mnichovském vlakovém nádraží

Policie uprchlíky z nádraží odváží do provizorních ubytoven v Bavorsku. Pomoc s přijímáním běženců slíbilo i sousední Bádensko-Württembersko. V obou jihoněmeckých spolkových zemích ještě dva týdny potrvají prázdniny, proto je dostatek volných míst ve školních tělocvičnách, kde je možné provizorně imigranty ubytovat, než se podaří zajistit pro ně trvalejší bydlení.

Česká policie uprchlíky bez dokladů zadržela

Tisíce běženců dorazily do Mnichova poté, co jim policie v Budapešti v pondělí umožnila i bez platných evropských víz nastupovat do vlaků směřujících do Německa. Rakousko většině běženců cestu přes své území do Mnichova umožnilo.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Mnichované rozdávali běžencům jídlo a pití

Naproti tomu do Berlína ve vlacích, které jely přes Prahu, běženci nedorazili. Česká policie při kontrole spojů přijíždějících z Budapešti zajišťovala uprchlíky bez dokladů a neumožnila jim pokračovat v cestě.

Mluvčí české cizinecké policie Kateřina Rendlová zdůraznila, že policie postupovala podle zákona „bez ohledu na to, jak postupují jiné země“. Podle premiéra Bohuslava Sobotky jde o příklad toho, že Česko přistupuje k migrantům striktně v souladu se zákony a s mezinárodními dohodami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám