Hlavní obsah

Uprchlíci na nádraží v Budapešti se bouří, úřady po nich chtějí víza

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
Budapešť

Stovky migrantů, které od úterního rána nechce policie pustit do vlaků směřujících do Vídně a Mnichova, pokračovaly i odpoledne v protestech před budovou budapešťského Východního nádraží (Keleti pályaudvar). Chtěli by odcestovat vlakem dál do Evropy, mají platnou jízdenku, úřady ale po nich požadují schengenské vízum.

Foto: MTI

Jeden z běženců ukazuje svůj syrský pas před budapešťským Východním nádražím

Článek

Před hlavním vchodem do nádraží stojí kordon maďarských policistů a nikoho nepouští. Ostatní cestující jsou vpouštěni do budovy bočním vchodem po předložení dokladů.

Migrantů se to však netýká. „Mám platnou jízdenku a nechtějí mě pustit. Nechápu, proč ostatní mohli v pondělí cestovat a my nemůžeme,“ řekl jeden z migrantů.

Protestující skandovali hesla „Freedom, Freedom,“ nebo „Germany, Germany“. Televize M1 citovala dalšího migranta, který varoval, že postupem času nebudou jen skandovat.

Foto: MTI

Protestující migranti před budapešťským Východním nádražím

Server hvg.hu uvedl, že po páté hodině se u nádraží objevilo množství policejních vozů a tři autobusy. Objevily se dohady, že policie chce migranty odvážet autobusy. Nikdo však netuší kam.

Vedení státních drah MÁV odpoledne uvedlo, že cestovat vlaky bylo umožněno pouze cestujícím s potřebnými doklady.

Foto: MTI

Protest migrantů před Východním nádražím v Budapešti

Chaos na Keleti pu.

Dopoledne bylo nádraží na několik hodin uzavřeno. Lidé byli předtím vyzvání, aby jeho prostory opustili, protože migrantů bylo tolik, že hrozil pád lidí z přeplněných nástupišť do kolejiště. [celá zpráva]

Foto: Zoltan Balogh, ČTK/AP

Migranti čekající v Budapešti na Východním nádraží na vlak do Německa

Čtyřiadvacetiletý ekonom Muhammad ze syrského Halabu řekl, že na nádraží Keleti zažil nejhorší zmatek za svoji cestu z válkou zmítané Sýrie. Za 200 eur si koupil lístek na vlak do Mnichova poté, co mu policisté v pondělí řekli, že bude moci odjet. Nicméně dnes mu zabránili v tom, aby vešel na nástupiště s vysvětlením, že nemá platné vízum pro Německo.

BEZ KOMENTÁŘE: Okolí budapešťského nádraží Keleti se proměnilo v uprchlický táborVideo: Ivan Vilček, Právo

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács řekl agentuře Reuters, že Maďarsko se snaží vyhovět právním předpisům Evropské unie. Každý, kdo chce cestovat uvnitř EU, musí mít platný pas a schengenská víza.

V pondělí však podle všeho málokterý migrant, který odjel z Budapešti do Rakouska, těmto požadavkům vyhovoval.

Stěhování národů

Šéf úřadu vlády János Lázár na jejím zasedání kabinetu v souvislosti s uprchlickou krizí varoval před „dlouhodobým stěhováním národů”. Maďarsko a Evropa se prý musejí připravit na to, že v blízké budoucnosti se vydají na cestu miliony migrantů, uvedla ČTK.

Odpovědná za to podle Lázára bude „levicová politika” Evropské komise, jež každému umožní přístup do EU. Doplnil, že unie se s migrační krizí nedokázala vypořádat a není schopna ochránit své vlastní hranice.

Reklama

Výběr článků

Načítám