Hlavní obsah

Mluvčí britské protievropské strany UKIP vedl gang únosců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská Strana nezávislosti UKIP čelí skandálu. Její mluvčí Mujeeb Bhutto dříve vedl gang unášející v Pákistánu prominenty, uvedla v noci na úterý BBC. Kvůli únosu byl v roce 2005 odsouzen. Strana po skandálu uvedla, že Bhutto ji opustil.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z kanceláří strany UKIP.

Článek

Bhutto vstoupil do strany UKIP v roce 2011 a stal se jedním z jejích mluvčích vystupujících v místních i zahraničních médiích a mluvčím pro záležitosti Britského společenství. V roce 2012 v rámci voleb v Rotherhamu dokonce organizoval návštěvu předsedy strany UKIP Nigela Farage v leedské mešitě a agitoval spolu s členkou UKIP Jane Collinsovou.

Když se vyjevila jeho minulost, kterou maskoval drobnou změnou jména, ze strany v prosinci 2013 vystoupil.

Unesli syna bohatého podnikatele

Bhutto byl odsouzen za únos syna bohatého pákistánského podnikatele v Karáčí. Ozbrojený gang unesl Ahamda Naíma v červnu 2004. O pět dní později Bhutto odletěl do Anglie. Z Manchesteru zařídil, že Naímův otec zaplatil výkupné 56 000 liber. Ty našla policie v Bhuttově posteli.

Bhutto, který tehdy používal jméno Majeebur, se přiznal, že gangu únosů šéfoval. Nyní tvrdí, že to udělal jen proto, aby nebyl vydán do Pákistánu, kde by mu hrozil trest smrti oběšení. Soudce přímo řekl, že z Pákistánu odletěl, aby se vyhnul hrdelnímu trestu. V Británii ho odsoudili na sedm let.

Nyní Bhutto tvrdí, že v Pákistánu proti němu vyfabrikovali důkazy v rámci politického boje. Bhutto podle svých slov dostal v roce 2008 v Británii politický azyl a říká, že nejvyšší pákistánský soud ho zprostil obvinění. Zdroj z pákistánských bezpečnostních složek ale sdělil BBC, že Pákistán ho stále chce dopadnout.

Politická kariéra na tématu přistěhovalců

Po odpykání trestu vstoupil Bhutto do strany UKIP, kde udělal rychle kariéru. Hlavně se vyjadřoval k otázce přistěhovalců ze zemí britského společenství. „Politikou UKIP není útočit na cizí národy, ale pracovat s podobně smýšlejícími stranami a podporovat je, takže nedojde k vývozu terorismu na naše břehy,“ řekl pokrytecky.

V debatě BBC v březnu 2013 uvedl: „Chceme řídit imigraci, abychom věděli, kdo přichází.“

Bhutto byl spolustraníky ceněn. Bradfordský šéf strany Jason Smith o něm uvedl: „UKIP má mnoho kvalitních mluvčích, třeba Mujeeba Bhutta.“

Strana se hájí, že v době, kdy začínala, ještě nebyla tak profesionální jako dnes.

Bhutto nyní uvedl, že vstoupil do konzervativní strany, ale toryové to nepotvrdili.

Izolacionistická UKIP ubírá konzervativcům voliče, kteří jsou orientováni proti EU. I kvůli jejímu tlaku slíbil šéf konzervativců David Cameron, že v případě obháje volebního vítězství uspořádá referendum o setrvání Spojeného království v EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám