Hlavní obsah

Mizera, hovořil o Sarkozym jeho rival Hollande

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pořádně zostra zahájil předvolební prezidentskou kampaň Francois Hollande, kandidát francouzských opozičních socialistů (PS), když v rozhovoru s novináři hovořil o pravicovém rivalovi a nynějším šéfovi Elysejského paláce Nicolasi Sarkozym jako o „mizerovi“.

Foto: ČTK/AP

Prezidentský kandidát francouzských socialistů Francois Hollande

Článek

Hollande použil výraz sale mec, což lze přeložit také jako bídák, či dokonce špinavec. Kontroverzní výrok pronesl během oběda s novináři, při němž ale platila zásada, že obsah rozhovoru je tzv. off the records – tedy že není určen ke zveřejnění. List Le Parisien přesto Hollanda citoval, což mezitím vzbudilo na francouzské politické scéně velký rozruch.

Představitelé Sarkozyho strany Svaz pro lidové hnutí (UMP) požadují od Hollanda veřejnou omluvu, protože – jak například prohlásila ministryně školství Nadine Moranová – šlo o „neslýchané a neúnosné výroky“. Podle ministra obrany Gérarda Lonbueta Hollande prokázal, že je „špatným kandidátem“ na úřad hlavy státu. „Jsme všichni velmi šokováni,“ dodal šéf UMP Jean-Francois Copé.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Očekává se, že Nicolas Sarkozy oficiálně potvrdí svoji kandidaturu v únoru.

Hollande se ale brání, že jeho slova byla vytržena z kontextu a že Sarkozyho pouze parodoval. Hollande na zmíněném setkání s novináři řekl, že „Sarkozyho strategií v předvolebním boji bude asi toto: ,Jsem prezidentem neúspěchu, jsem mizera, ale v této těžké době jsem jediný, kdo je schopný: zvolte proto mě'.“

Prezidentské volby se uskuteční 22. dubna, případné druhé kolo pak 6. května.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám