Hlavní obsah

Místo stavby plotů otevřete trh práce, kritizuje OSN Evropskou unii

Ženeva

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) kritizoval v úterý Evropskou unii kvůli její migrační politice. Vyzval k otevření trhu práce pro migranty a solidárnějšímu rozdělení břemene uprchlické krize, protože možnosti Řecka, Makedonie a Srbska zvládat nápor uprchlíků jsou vyčerpané.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Syrská uprchlice spí poblíž nádraží Idomeni v severním Řecku.

Článek

Nejvíce je postižené Řecko, kam podle UNHCR dorazilo letos už 181 500 migrantů, do Itálie jich doplulo 108 500 z Itálie.

„Je jasné, že to nemůže vyřešit žádná země sama a že musí rychle následovat obsáhlá evropská reakce,” řekla v Ženevě mluvčí UNHCR Melissa Flemingová, když informovala, že v příštích měsících budou jen do Makedonie denně přicházet až 3000 migrantů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Expert OSN na migraci Francois Crepeau také zdůraznil pro BBC, že je potřeba otevřít více legálních kanálů pro uprchlíky a otevřít jim trh práce: „Stavba plotů, použití slzného plynu a další formy násilí proti migrantům a lidem hledajícím azyl,  neodradí migranty od toho, aby přicházeli nebo zkoušeli přijít do Evropy.” Varoval před jejich zadržováním, odpíráním přístupu k základním potřebám, jako jsou přístřeší, jídlo a voda.

Dodal, že mluvit o nájezdnících a rojích je hrubý způsob zpochybňování jejich legitimity.

Krize na Balkáně

Podle zástupce UNHCR v Srbsku Hanse Friedricha Schoddera nelze vyloučit, že situace na Balkáně přeroste v krizi s „vážnými hrozbami pro bezpečnost a zdraví uprchlíků”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Další uprchlíci připluli na člunu na LesbosVideo: Reuters

Zhruba 10 000 uprchlíků přešlo během minulého chaotického víkendu řecko-makedonskou hranici, přičemž zhruba 30 procent tvořily ženy s dětmi. „Přicházejí ve velkých skupinách čítajících 300 až 400 lidí a pak pokračují vlakem nebo autobusem do Srbska,” prohlásila Flemingová, podle níž jsou mezi nimi hlavně Syřané.

Rekordní počet 2093 uprchlíků překročil v pondělí srbsko-maďarské hranice. Je to největší počet běženců zaznamenaný během jediného dne.  [celá zpráva]

Nerovnoměrné rozdělení zátěže pak panuje i na straně cílových zemí. Německo a Švédsko přijímají 43 procent žadatelů o azyl v EU, uvedla Flemingová: „Pokud se podíváte na poměr vůči populaci, menší země jako Rakousko přijímají velké množství žadatelů o azyl, zatímco jiné země jich přijímají velmi málo.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na makedonsko-řecké hraniciVideo: Reuters

Státy EU podle ní musejí přijmout více těch žadatelů o azyl, kteří už v EU mají své příbuzné. Pokud budou přijata správná opatření, Evropa to zvládne, tvrdí UNHCR.

Reklama

Výběr článků

Načítám