Hlavní obsah

Mise NATO v Egejském moři může začít, spory Řecka s Tureckem se vyřešily

Brusel

Severoatlantická aliance se dohodla na podmínkách nasazení svých lodí proti pašerákům lidí v Egejském moři. Zahájení mise nedávno uvázlo na údajném tureckém nesouhlasu se zpětným přijímáním lodí s běženci, které lodě NATO zachytí a pošlou zpět.

Foto: ČTK/AP

Čluny s běženci připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos.

Článek

Během jednání velvyslanců NATO v Bruselu v noci na čtvrtek byly překonány územní rozpory mezi Řeckem a Tureckem a byla dohodnuta součinnost s pobřežními strážemi Řecka a Turecka a pohraniční agenturou EU Frontex, ohlásil alianční šéf Jens Stoltenberg.

Atény nedávno obvinily Turecko, že nechce přijímat lodě s běženci zpět. [celá zpráva]

Tento spor se nyní vyřešil. „V případě záchrany lidí, kteří přišli přes Turecko, budou tito lidé vráceni do Turecka,“ citovala Stoltenberga agentura Reuters.

Foto: Mapy.cz

Podle diplomatů bylo také důležité stanovit, kde budou stráže jednotlivých zemí operovat, aby nedošlo k precedentu kolem územních sporů na moři. „Řecké a turecké síly nebudou operovat v teritoriálních vodách a vzdušném prostoru opačné strany,“ řekl k tomu Stoltenberg.

Šéf NATO dodal, že alianční lodě budou moci vplouvat do výsostných vod obou zemí.

O pomoc NATO proti pašerákům migrantů žádaly Řecko, Turecko i Německo.

Do Pirea dorazily další stovky běženců

Do aténského přístavu Pireus mezitím ve čtvrtek z řeckých ostrovů v Egejském moři dorazilo dalších více než 1350 běženců. Dalších tisíc lidí by tam mělo být přepraveno ještě v průběhu čtvrtka, uvedla agentura DPA.

Související téma:

Foto: Novinky

.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám