Hlavní obsah

Mír s Ruskem? Naivní myšlenka, varoval Západ polský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Mnichov

Polský premiér Mateusz Morawiecki v sobotu v Mnichově na bezpečnostní konferenci varoval Západ před naivitou, pokud si myslí, že splnění části ruských podmínek povede k mírovému soužití. Umožnění Rusku prosazovat válečnou politiku povede podle Morawieckého k dalekosáhlým následkům nejen pro evropskou bezpečnost, ale také pro mezinárodní pořádek.

Foto: Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Je naivní si to myslet,“ řekl Morawiecki, podle kterého někteří lidé na Západě k myšlence mírového soužití s Ruskem výměnou za splnění části požadavků Moskvy tíhnou. „Rusko neznáte,“ uvedl.

Podle Morawieckého sleduje Moskva v nynější krizi tři základní cíle. „Chce obnovit politickou kontrolu nad postsovětskými státy. Úspěch Ukrajiny by proto byl pro Rusko velmi nebezpečný,“ řekl.

Situace bude eskalovat. Okamžitě opusťte Ukrajinu, vyzvaly Německo, Rakousko a Francie

Evropa

„Chce také ustavit bezpečnostní nárazníkovou zónu ve střední Evropě a dát státům NATO na východní hranici status druhé kategorie,“ uvedl. „Za třetí, chce snížit vojenskou přítomnost Spojených států na evropském kontinentě. Rusko ví, že skutečná síla NATO jsou USA,“ řekl.

Morawiecki zdůraznil, že Evropa nemůže přijmout ruské návrhy, že některé evropské státy mají větší nárok na bezpečnost a mír než jiné. „Tvrzení, že všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější, odmítáme. Všechny suverénní státy jsou si rovny,“ uvedl polský premiér s odkazem na novelu George Orwella s názvem Farma zvířat.

Polsko je podle Morawieckého připravené poskytnout Kyjevu další obranné zbraně. „Jsme připraveni poskytnout další dodávky obranných zbraní... zbraní, které mají být použity k obraně (ukrajinského) území, měst, lidí a míst, kde se nacházejí, před agresí ruské armády,“ řekl Morawiecki během tiskové konference v Mnichově.

Německý kancléř Scholz varoval před válkou v Evropě

Evropa

Reklama

Související články

Na Donbasu padl ukrajinský voják

Štáb ukrajinské operace proti separatistům na Donbasu (OOS) uvedl na facebookovém profilu, že při ostřelování pozic ukrajinských sil padl jeden ukrajinský...

Výběr článků

Načítám