Hlavní obsah

Migrační vlnu jsme zvládli, nezapochybovala Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo

Angela Merkelová, odstupující německá kancléřka, i nadále pozitivně hodnotí způsob, jakým její země čelila uprchlické vlně v letech 2015 a 2016. „Zvládli jsme to,“ zopakovala ve veřejnoprávní stanici Deutsche Welle.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Angela Merkelová

Článek

V době, kdy masy lidí prchajících před konflikty v Sýrii a dalších zemích mířily přes Balkán do Evropy, se Merkelová stala symbolem vítání migrantů. V letech 2015 a 2016 vstoupilo do Německa více než milion žadatelů o azyl. Kancléřka důsledně trvala na tom, že země se s přílivovou vlnou, která se setkala s odporem doma i jinde v Evropě, vyrovná.

Na otázku, jaké největší krize v úřadu zažila, kancléřka odpověděla, že nejnáročnější byla pandemie koronaviru.

CDU se odstříhává od Merkelové. Natvrdo

Evropa

Přišlo také „velké množství utečenců… ale nerada to nazývám krizí, lidé jsou lidé“, dodala Merkelová. „Ano, zvládli jsme to…,” uvedla kancléřka ke svému tehdejšímu výroku „Wir schaffen das!” (Zvládneme to). „Bylo nás opravdu hodně, hodně lidí v Německu, kteří se zapojili, mnoho sta­rostů, mnoho dobrovolníků,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám