Hlavní obsah

Michel převzal od Tuska vedení Evropské rady. Zaměří se na klima a bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie musí být světovým lídrem v klimaticky odpovědné ekonomice a začít více dělat pro společnou obranu a bezpečnost. V pátek to prohlásil nastupující předseda Evropské rady Charles Michel, který přebral úřad od svého předchůdce Donalda Tuska.

Foto: Yves Herman, Reuters

Donald Tusk (vpravo) přenechal svému nástupci Charlesi Michelovi nejen post předsedy Evropské rady, ale také symbolický zvoneček

Článek

Nový šéf unijních summitů bude hned od začátku čelit těžkým úkolům, jako je například vyjednání příštího víceletého rozpočtu EU. Do něho by se mělo výrazně promítnout financování klimatických cílů, které je prioritou pro některé členské země i pro nastupující Evropskou komisi (EK).

„Musíme najít cestu vpřed, která bude přijatelná pro všechny členské státy,“ řekl Michel během slavnostního předávání funkce v bruselském sídle Evropské rady.

Foto: Yves Herman, Reuters

Nastupující předseda Evropské rady Charles Michel (vlevo) střídá ve funkci Donalda Tuska

Třicetiletý belgický liberál svého o 19 let staršího polského předchůdce vystřídá oficiálně až v neděli. Předávací ceremoniál si však oba politici naplánovali na poslední pracovní den v listopadu.

Vlastní styl a opatrnější tweety

Ačkoli jsou oba lídři podobného politického smýšlení, Michel podotkl, že mezi nimi bude rozdíl.

„Budu mít vlastní styl, otevřený k dialogu,“ poznamenal nastupující šéf Evropské rady s tím, že hodlá „stavět mosty“ i přes rozpory mezi jednotlivými zeměmi.

Tusk: Brexit je koncem britského impéria

Evropa

S úsměvem dodal, že bude například opatrnější se svými tweety. Tusk letos vyvolal rozruch například některými twitterovými poznámkami na adresu zastánců odchodu Británie z EU.

Podle Tuska je Michelovou zásadní výhodou, že vedl právě exekutivu země, v níž patří politická vyjednávání o složení vlád k nejdelším v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám