Hlavní obsah

Michel kvůli ostudě s Leyenovou špatně spí

Novinky, drk
Brusel/Ankara

Nezastal se své ženské kolegyně a teď si sype popel na hlavu. Při oficiální návštěvě Turecka usedl předseda Evropské rady Charles Michel po bok tamního prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana do křesla jako rovný s rovným. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová byla během schůzky odsunuta do ústraní na pohovku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvě křesla pro tři politiky: Ursula von der Leyenová skončila na pohovceVideo: AP

 
Článek

„Nebudu zastírat, že od té doby v noci špatně spím,“ řekl Michel německému deníku Handelsblatt s dovětkem, že by si přál vrátit čas a zachovat se jinak.

Evropská média mezitím kauzu překřtila na „sofagate”. Velká část evropských politiků zkritizovala tureckého prezidenta za údajný naschvál i belgického politika za selhání elementární úcty ke kolegyni.

Ursula von der Leyenová přišla v Turecku o křeslo

Svět

„Velice mě mrzelo ponížení, které musela zažít předsedkyně von der Leyenová," uvedl například italský premiér Mario Draghi. Podle něj Erdogan patří do skupiny diktátorů, se kterými je nutné udržovat vztahy. „Musíme jim ale otevřeně ukázat naše odlišné názory, postoje a chování," dodal.

Obával jsem se, hájí se Michel

Michel byl podle svých slov v dané chvíli zaskočen. „Tehdy jsem se obával, že kdybych reagoval jinak, vyvolal bych mnohem vážnější incident,“ hájil se belgický politik.

Drželi jsme se protokolu, tvrdí Turci o pohovce pro von der Leyenovou

Zahraniční

Turecká strana se proti ostré kritice ohradila, podle nich protokol zasedacího pořádku neporušila. Je pravdou, že podle Lisabonské smlouvy zastupuje EU navenek předseda Evropské rady, nikoli komise.

Na druhou stranu, Erdogan v minulosti šéfy Evropské komise, ale i další představitele standardně nechával usednout vedle sebe. Z toho důvodu někteří interpretují Erdoganovo chování jako účelové ponižování.

Turecko navíc na konci minulého měsíce odstoupilo od Istanbulské úmluvy o prevenci a potírání násilí vůči ženám.

Reklama

Výběr článků

Načítám