Hlavní obsah

Ursula von der Leyenová přišla v Turecku o křeslo

Ankara

Nevychovanost v přímém přenosu. Tak by se dala nazvat oficiální návštěva šéfa Evropské rady Charlese Michela u tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Michela doprovázela šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a ta se nestačila divit, jak se oba pánové projevili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvě křesla pro tři politiky: Ursula von der Leyenová skončila na pohovceVideo: AP

 
Článek

Když zástupci obou stran dorazili do pracovny, byla přichystána k sezení pouze dvě místa. Tam se okamžitě usadil Erdogan s Michelem. Šéfka unijní exekutivy jen rozpačitě stála a rozhlížela se, kam se posadí. Ani jednoho z obou mužů vůbec nenapadlo, že by vstali a nabídli dámě své místo, zatímco by personál nechal přistavit další křeslo. Trapas nakonec vyvrcholil, když turečtí hostitelé posadili von der Leyenovou bokem na pohovku.

Podle Michelova týmu bylo uvítání v souladu s protokolem, překvapená reakce jeho kolegyně však vzbudila velký ohlas na sociálních sítích.

„‚Ehm‘ je nový výraz pro ‚takhle by vztahy EU s Tureckem vypadat neměly‘,“ napsal s odkazem na reakci von der Leyenové německý europoslanec z frakce Zelených Sergey Lagodinsky.

„Udělal ze sebe klauna”

Oba lídři unijních institucí přijeli Turecku nabídnout posílení obchodních vztahů, které je však podle nich podmíněno zlepšením přístupu Erdoganovy vlády k lidským právům. Problém vidí EU například v březnovém tureckém odstoupení od Istanbulské úmluvy zaručující práva žen.

Foto: Presidential Press Office, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mezi předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursula von der Leyenovou

„Nejdříve odstoupí od Istanbulské úmluvy a teď nedají předsedkyni Evropské komise místo k sezení. Ostuda,“ napsala španělská šéfka druhé nejpočetnější europarlamentní skupiny socialistů Iratxe Garcíaová. Zatímco ona stejně jako řada dalších politiků či komentátorů se pozastavuje nad Erdoganovým „protokolárním machismem“, jiní kritizují belgického šéfa unijních summitů Michela za to, že na odlišné zacházení s von der Leyenovou nezareagoval.

Unijní vůdci slíbili Erdoganovi posílení spolupráce výměnou za ústupky ve Středomoří

Evropa

„Ne, nebyla to náhoda, byl to záměr. Proč předseda ER mlčel?“ napsala Michelova nizozemská kolegyně ze skupiny evropských liberálů Sophie in’t Veldová. Svůj příspěvek na Twitteru doprovodila fotkou ze setkání Erdogana s předchozími šéfy unijních institucí Donaldem Tuskem a Jeanem-Claudem Junckerem, kteří stejně jako turecký prezident seděli v křeslech. Podle bývalého rakouského kancléře Christiana Kerna se od Erdogana podobné uvítání dalo čekat, Michel však ze sebe udělal „klauna“.

Michelův kabinet podle bruselského webu Politico v reakci na negativní ohlasy uvedl, že protokolárně bylo vše v pořádku. Hlavním Erdoganovým hostem na jednání byl podle svého týmu Michel, kterého šéfka Komise pouze doplňovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám