Hlavní obsah

Mezi bezdomovci, které pozval papež na snídani, byl i Čech

– Vatikán
Právo, Pavol Minárik

Tři bezdomovci, kteří byli v úterý čestnými hosty papeže Františka na oslavě jeho 77. narozenin ve vatikánském Domě svaté Marty, byli Čech, Slovák a Polák žijící na ulici v Římě, uvedl vatikánský deník L´Osservatore Romano.

Foto: ČTK/AP

Papež František s arcibiskupem Konradem Krajewskim vítá ve Vatikánu bezdomovce.

Článek

„Přijali byste pozvání papeže na jeho narozeniny?“ zeptal se trojice bezdomovců Františkův blízký spolupracovník arcibiskup Konrad Krajewski, který ve vatikánských ulicích často pomáhá lidem bez střechy nad hlavou. Papež arcibiskupa požádal, aby jeho jménem pozval na skromnou oslavu narozenin první bezdomovce, které v úterý ráno potká.

„Tři oslovení se nejdříve opatrně zeptali, zda rozuměli dobře, a pak v rychlosti sbalili svoje věci i lepenkové kartony a přikrývky, pod nimiž spí,“ uvedl list, který citovala většina polských deníků. Přišli se svým psem do Domu svaté Marty, kde na ně ve svém apartmá 201 papež čekal.[celá zpráva]

Trojice bezdomovců krátce po osmé ráno posnídala s hlavou katolické církve. Předali mu skromný dar - kytici slunečnic, kterou koupili od květinářky nedaleko náměstí Svatého Petra.

„Hodno být tulákem, když člověka přijme sám papež,“ řekl jeden z bezdomovců při setkání s římským biskupem.

Ze setkání byla zveřejněna jedna fotografie. Není ale známo, kdo na snímku je Čech, kdo Slovák a který muž je z Polska. Vatikán nezveřejnil ani jejich jména.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám