Hlavní obsah

Merkelová chce politickou unii, připustila variantu dvourychlostní Evropy

Novinky, rei
Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová bude na schůzce lídrů Evropské unie v Bruselu koncem měsíce prosazovat plány na vytvoření politické unie, která by mimo jiné znamenala větší pravomoci pro Brusel. Ve čtvrtečním rozhovoru pro televizi ARD navíc připustila variantu tzv. dvourychlostní Evropy, když řekla, že politická unie by měla vzniknout bez ohledu na to, zda k ní přistoupí všichni členové EU.

Foto: Bundesregierung/Guido Bergmann/Pool, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

„Nepotřebujeme pouze měnovou unii, ale také takzvanou fiskální unii, více společnou rozpočtovou politiku,“ prohlásila kancléřka. Následně zdůraznila, že je nezbytná i politická unie: „To znamená, že v budoucnu krok po kroku musíme přepustit víc pravomocí Evropě a nechat Evropě větší možnost dohledu“.

Merkelová dala poprvé hlasitě na srozuměnou, že se nechce zdržovat souhlasem všech 27 členských států Evropské unie. Všichni by měli mít možnost se připojit, ale projekt kompaktnějšího ekonomického svazku by neměl uváznout na místě, „protože některý (stát) se ještě nechce přidat“.

Summit v Bruselu se má uskutečnit 28. června. Merkelová upozornila, že nebude znamenat velký třesk v rámci řešení problémů Evropské unie, nicméně bude první po nových předčasných volbách v Řecku i volebním hlasování ve Francii, kde se očekává vítězství socialistů prezidenta Francoise Hollanda, který žádá nové přístupy při řešení ekonomických potíží eurozóny, potažmo Evropské unie. Paříž navíc tradičně nerada rozšiřuje pravomoci Evropské komisi.

Vystoupení Merkelové se uskutečnilo na pozadí výzev uvnitř eurozóny k vytvoření bankovní unie tváří v tvář šířící se dluhové krizi. Německo volání po takovém řešení nahlas odráží. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám