Hlavní obsah

Měli bychom občany připravovat na jadernou válku, míní ruský vicepremiér

– Moskva

Rusko by mělo obnovit cvičení civilní obrany pro případ jaderného konfliktu tak, jak tomu bylo zvykem v Sovětském svazu v době studené války. Po jednání ruské bezpečnostní rady státy, jemuž předsedal prezident Vladimir Putin, to prohlásil vicepremiér Dmitrij Rogozin.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Cvičení ruských parašutistů u Stavropolu

Článek

„Rusko nemá jinou možnost, než odpovědět na akty agrese Spojených států,“ prohlásil známý kremelský jestřáb a dodal, že by mohlo dojít i na pohrůžky ruským jaderným arzenálem.

„To by ale bylo jen protiopatření a takový šílený nápad se jim, chraň bůh, snad v hlavě neurodí,“ prohlásil podle agentury Reuters ruský vicepremiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pokud by ale byli občané takovému typu hrozby přeci jen vystaveni, měli bychom přijmout i další opatření, která by mohla předejít kolosálním ztrátám na životech...Civilní ochrana by měla být znovu obnovena,“ pokračoval Rogozin.

Civilní obranu pamatují i Čechoslováci

V době studené války Sověti a země takzvaného východního bloku vybudovali systém protiatomových úkrytů. Školní děti, včetně těch československých, byly cvičeny, jak si nasadit ochranou masku a evakuovat se do nejbližšího z nich. Cvičení probíhala i na pracovištích.

Povinná civilní obrana byla v Rusku zrušena v době vlády Michaila Gorbačova, který uzavřel se Spojenými státy dohodu o jaderném odzbrojení.

Současný ruský prezident Vladimir Putin se ale opakovaně nechal slyšet, že budovaný americký raketový systém v Evropě považuje za přímé ohrožení ruské bezpečnosti a pohrozil ruskou odvetou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám