Hlavní obsah

Mečiar tvrdí, že měl být v roce 1992 zatčen

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar tvrdí, že v roce 1992 měl být zatčen. Uvedl to ve čtvrteční rozpravě ve slovenském parlamentě k návrhu křesťanským demokratů na zrušení amnestií, což parlament nakonc zamítl. Ty Mečiar udělil v roce 1998 jako zastupující prezident. Mečiar obvinil křesťanské demokraty, že ho chtěli dostat za mříže za každou cenu.

Článek

"Návrh na mé zatčení přišel do Federálního shromáždění ze Slovenska. Předsednictvo Federálního shromáždění návrh na moje zatčení neschválilo pouze proto, že tam byl nesprávně klasifikovaný důvod, přesněji tam nebyl uvedený důvod, proč má být na mně uvalené vazba. V čele předsednictva stál tehdy Alexander Dubček," uvedl Mečiar.

"Poslali jste do mého domu 200 policistů se zbraněmi, kteří měli příkaz od ministra zbraně použít. Zneužívali jste moc na boj s politickým protivníkem. Jsou komunisté z padesátých let horší, než vy, nebo stejní? Vy jste stejní, jen demokratický způsob umožnil soudům se s tím vyrovnat. Na soudy jste už tlačit nemohli. Na Krista také křičeli, že je vinen, dnes ho všichni prosíme o odpuštění," pokračoval Mečiar v emotivně laděném projevu.

Podle expremiéra nesmí být soudy a prokuratura zneužívány k politickým cílům.

Mečiar obhajoval Lexu

Mečiar obhajoval bývalého ředitele Slovenské informační služby Ivana Lexu, který byl podezřelý z organizování únosu syna prezidenta Michala Kováče v roce 1995. Bývalý premiér odmítl, že za únosem a za smrtí Roberta Remiáše, který zahynul při výbuchu svého automobilu v roce 1996, stála Lexova tajná služba. Remiáš byl spojkou korunního svědka případu únosu Oskara Fegyverese, který se v obavách o svůj život ukrýval v zahraničí.

Mečiar tvrdil, že nedošlo k výbuchu bomby, ale o výbuch plynového zařízení, které měl Remiáš namontovaný v automobilu. Remiáše obvinil, že byl kriminálníkem, který obchodoval s drogami a bílým masem.

Křesťanští demokraté chtějí vyšetřit únos

Křesťanští demokraté vyzvali Mečiara, aby umožnil zrušení amnestií, aby se případ únosu vyšetřil. "Tvrdíte, že všechno víte. Vy jste přitom nevěděl o tom, že tajná služba vykonala tento únos v čase, kdy vy jste byl předsedou vlády? Čeho se bojíte?" reagoval poslanec Křesťanskodemokratického hnutí František Mikloško.

Podle bývalého ministra vnitra Vladimíra Palka je objasnění únosu Michala Kováče mladšího klíčem k objasnění vraždy Roberta Remiáše. Podle ústavních právníků je zrušení amnestie nemožné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám