Hlavní obsah

Mayová: Nebudeme napůl v Evropské unii, když odcházíme

– Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová podle BBC v úterním projevu k brexitu řekne, že Spojené království nebude po odchodu z Evropské unie s EU udržovat částečné členství. Podle ní nebude napůl v Unii a napůl mimo ni.

Foto: Reuters

Theresa Mayová během projevu k vystoupení Británie z EU.

Článek

Mayová vyzve k „novému a rovnému partnerství“ s Evropskou unií. Odmítne „částečné členství Evropské unie, přidružené členství v Evropské unii nebo něco, co nás nechá napůl vevnitř a napůl venku“.

„Neusilujeme o přijetí modelu, který už užívají jiné země. Neusilujeme o udržení části členství, když odcházíme,“ řekne podle BBC.

Mayová vzkáže členských zemím, že Velká Británie s nimi chce obchodovat a udržovat přátelské vztahy: „Chceme nakupovat vaše zboží, prodávat vám svoje, obchodovat s vámi tak volně, jak je to jen možné, a pracovat s dalšími, abychom všichni byli bezpečnější a z pokračujícího přátelství více prosperovali.“

Při vystoupení, jehož se zúčastní i zahraniční velvyslanci, Mayová prohlásí, že „Spojené království bude nejlepším přítelem a sousedem evropských partnerů, ale jeho zájmy také sahají mimo Evropu. Zůstaneme spolehlivými partnery, ochotnými spojenci a dobrými přáteli.“

Její řeč bude pečlivě sledována, protože se má vyjádřit k tomu, nakolik bude Británie zapojena do jednotného trhu, který ale zajišťuje nejen volný pohyb zboží, ale také lidí. Vyjádřit by se měla i k celní unii.

Představitelé EU uvedli, že Británie si nemůže vybírat třešinky z dortu. EU podmiňuje přístup na jednotný trh volným pohybem pracovních sil. Ten ale Mayová nechce, protože považuje za klíčové omezení imigrace

V loňském červnovém referendu se pro brexit vyslovilo 52 procent voličů, 48 jich bylo proti. Mayová chce zahájit vyjednávání podmínek odchodu s evropskými partnery nejpozději koncem března. Tato jednání by měla podle různých komentářů trvat 18 až 24 měsíců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám