Hlavní obsah

Vláda nemá vybírat vítěze, kritizují ekonomové Mayovou

Novinky, bož

Britské vláda podpoří podniky posílením výdajů na výzkum a vědu a snížením firemních daní. V pondělí to řekla britská premiérka Theresa Mayová na setkání Konfederace britského průmyslu (CBI), uvedl server BBC. Ekonomika se podle ní potýká s nízkou produktivitou. Naznačené směřování kritizují ekonomové z londýnského Institutu pro ekonomické záležitosti.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Premiérka uvedla, že se bude zabývat úrovní mezd vedoucích pracovníků a jejich odpovědností vůči akcionářům. Podle Mayové by v rozhodování firem měli mít silnější slovo zaměstnanci. „Lepší řízení pomůže firmám dělat lepší rozhodnutí v jejich vlastní dlouhodobý prospěch i ve prospěch ekonomiky,“ nechala se slyšet.

Technologické firmy nepotřebují dvě miliardy investic z peněz daňových poplatníků na výzkum a vývoj – soukromý sektor to zvládne sám mnohem efektivněji, pokud ho necháte dýchat
Mark Littlewood, Institut pro ekonomické záležitosti

Ekonomy zneklidnil především Mayové slib, že vláda v ekonomice zaujme „novou a aktivní roli“ a bude „pomáhat” britským firmám v růstu.

„Premiérka tvrdí, že průmyslová strategie vlády není založená na vybírání vítězů, načež vyjmenuje celou řadu odvětví a sektorů, u nichž má očividně silný dojem ohledně jejich dlouhodobé ziskovosti. To není nic jiného než vybírání vítězů a zřejmě to nebude fungovat,“ řekl na adresu Mayové šéf Institutu pro ekonomické záležitosti Mark Littlewood.

„Víme, že odchod z Unie pro podniky znamená nejistotu,“ prohlásila premiérka. „Vyhovme požadavku veřejnosti na změnu. Obnovme důvěru lidí a dokažme, že kapitalismus jim může zajistit lepší budoucnost. A společně vybudujme silnější a spravedlivější Británii,“ dodala.

Foto: Novinky.cz s použitím Bloomberg

Varianty evropské integrace a velikosti evropských ekonomik.

Nejnižší sazba daně ze zisku v G20

Premiérka deklarovala úmysl snížit sazbu daně z firemních zisků na nejnižší úroveň ze států skupiny G20, která sdružuje dvacet nejvyspělejších ekonomik. Mayová chce, aby sazba do roku 2020 klesla na 17 z nynějších 20 procent.

„Klíčem k zajištění hospodářského růstu a prosperity je snížení daňové a regulační zátěže všem podnikům. Vláda by měla usilovat nejen o snížení daně z firemních zisků, ale postupně ji úplně zrušit,“ reagoval Littlewood.

Firmy nepotřebují miliardy od daňových poplatníků

Podle něj se technologie vyvíjí tak překotně, že vláda nemůže předvídat, které z nich budou v budoucnu úspěšné. Měla by se proto soustředit především na vytvoření rovných podmínek pro všechny.

„Pokud se vláda domnívá, že technologické odvětví by se mohlo vyprofilovat jako stále významnější část britské ekonomiky, pak je třeba zajistit, aby bylo jednodušší založit firmy a atraktivnější najímat nové lidi,“ domnívá se Littlewood.

Související téma:

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová

„Nepotřebují dvě miliardy investic z peněz daňových poplatníků na výzkum a vývoj – soukromý sektor to dokáže sám mnohem efektivněji, pokud ho necháte dýchat,“ dodal ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám