Hlavní obsah

Mayová míří za triumfem, průzkum jí předpovídá zisk pohodlné většiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Překvapivé rozhodnutí britské premiérky Theresy Mayové vyhlásit na červen předčasné volby se zdá být prozíravým tahem. První průzkum agentury YouGov pro deník The Times totiž jejím konzervativcům přisuzuje jasné vítězství a zisk pohodlné parlamentní většiny.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Konzervativní strana by podle ankety provedené těsně po ohlášení předčasných voleb získala ve 650členné dolní komoře parlamentu 382 křesel. Měla by tak pohodlnou většinu 114 poslanců, neboť opoziční labouristé by získali jen 179 mandátů, zatímco Skotská národní strana 56, liberální demokraté deset a ostatní strany 23.

Mayová ohlásila záměr uspořádat 8. června předčasné volby v úterý. Důvod je podle ní snaha zajistit politickou stabilitu v době vyjednávání o britském odchodu z EU. Mayová se v souvislosti s mandátem pro jednání potýkala s opozicí v parlamentu. [celá zpráva]

Nevěděla to ani většina ministrů

Navzdory tomu, že předtím veřejně vylučovala vypsání předčasných voleb, Mayová se pro ně rozhodla už před velikonočními svátky, které strávila ve Walesu. V tomto smyslu na ni naléhalo několik ministrů včetně exministra zahraničí a bývalého předsedy konzervativců Williama Haguea. Napsal to konzervativní list The Daily Telegraph.

O jejím rozhodnutí věděl jen její úzký okruh, především manžel Philip a šéfové její kanceláře Nick Timothy a Fiona Hillová. Premiérka pak záměr prozradila i několika ministrům, podle listu The Daily Mail o tom v úterý ráno zpravila ministryni vnitra Amber Ruddovou a údajně i ministra pro vyjednávání o brexitu Davida Davise. Není známo, jestli předem informovala i šéfa diplomacie Borise Johnsona.

O předčasných volbách má ve středu hlasovat parlament. Očekává se, že premiérčin návrh schválí, protože ho už v úterý přivítali i šéfové opozice.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Theresa Mayová na snímku z 5. července

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám