Hlavní obsah

Matovič bude šéfovat čtyřkoalici s ústavní většinou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsedové čtyř slovenských stran se v pátek domluvili na vytvoření vládní koalice. Nová vláda v čele s vítězem únorových parlamentních voleb a předsedou hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igorem Matovičem bude disponovat ústavní většinou 95 mandátů ve 150členém slovenském parlamentu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Igora Matovič

Článek

Jednání o nové vládní koalici trvala 13 dní. Kabinet sestaví OLaNO společně se stranami Jsme rodina, Svoboda a Solidarita (SaS) a Za lidi. Strany si rozdělí ministerstva v poměru 7:3:3:2.

Kompletní přehled slovenských voleb

Evropa

Předseda SaS Richard Sulík měl zájem o post ministra financí, ale toto ministerstvo nakonec připadne OLaNO. Sulík bude zastávat funkci místopředsedy vlády pro ekonomiku a zároveň bude ministrem hospodářství. „Někdy je prostě nutné složit zbraně a domluvit se,“ komentoval dohodu Sulík.

Slovensko se kvůli koronaviru stáhlo do ulity, nepouští do ní ani Čechy

Koronavirus

Lídři zmíněných čtyř stran se mají už v sobotu setkat s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Začínáme v historicky nejtěžších podmínkách, jaké kdy nějaká vláda zažila,“ řekl designovaný premiér Matovič v souvislostí s krizí kolem šíření koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám