Hlavní obsah

Masový vrah Breivik u soudu, jedná se o jeho podmíněném propuštění

Norský soud zahájil v úterý jednání, kdy bude rozhodovat o podmínečném propuštění pravicového radikála Anderse Behringa Breivika. Ten 22. července 2011 zabil v norské metropoli Oslo osm lidí prostřednictvím bomby v autě. Později zastřelil na ostrově Utoya 68 osob, téměř výhradně dětí a mladistvých. Soud jej o rok později poslal na 21 let za mříže, trest lze ale v jeho případě prodloužit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Breivik u soudu opět hajlovalVideo: Reuters

 
Článek

Dvaačtyřicetiletý Breivik nyní tvrdí, že po deseti letech strávených za mřížemi už nepředstavuje nebezpečí pro společnost.

„Mohu říct, že nevidím žádné velké změny v Breivikově chování,“ řekla naopak agentuře AP psychiatrička Randi Rosenqvistová, která atentátníka několikrát vyšetřovala. „Někdo, kdo usiluje o předčasné propuštění, by měl dát najevo lítost a ukázat, že rozumí tomu, proč není možné takové činy opakovat,“ míní.

Norsko si připomíná deset let od útoku Breivika. Po celé zemi se rozezněly zvony

Evropa

Breivik však nikdy lítost za masakr nevyjádřil. Příbuzní obětí se tak obávají, že jednání o předčasném propuštění zneužije k šíření svých extrémně pravicových názorů.

Jednání má trvat tři dny, rozhodnutí ale soud oznámí až později. Je nanejvýš nepravděpodobné, že by soud Breivika propustil předčasně.

Foto: Ole Berg-Rusten, ČTK/AP

Anders Behring Breivik u soudu

Reklama

Výběr článků

Načítám