Hlavní obsah

Masivní posílení policejních jednotek udrželo v Británii klid

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Posílené jednotky britské policie dokázaly udržet v noci na čtvrtek klid jak v Londýně, tak v dalších britských městech. Jen na jižním předměstí metropole Eltham došlo ke střetu policie se skupinou možná až 150 lidí. Podle televize SkyNews je ale předčasné říkat, že se stav vrátil k normálu.

Foto: Stefan Wermuth , Reuters

Policisté ze zásahové jednotky v Elthamu na jihu Londýna

Článek

Klid se dařilo udržet po většinu noci. Jen místy docházelo k drobným střetům a strkanicím. Ulice byly plné posil a obchody byly nejen zavřené, ale měly i stažené rolety nebo zabedněné výklady.

Vyšší policejní velitelé mají pocit, že by to mohl být bod zvratu, kdy se situace vrací k normálu, ale nejsou si jisti. Nadále proto budou v ulicích posílené policejní jednotky, jejichž přítomnost výtržníky odrazuje. Policie počítá s tím, že tento odrazující efekt by mohl vést k tomu, že se celková situace zklidní.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Policisté zadrželi v Elthamu podezřelého.

Střet s obyvateli chránícími majetek

Největší potyčka se odehrála na předměstí Londýna Elthamu, tam se policisté střetli se stovkou dobrovolníků, která chtěla čtvrť chránit před výtržníky. Skupina házela na policisty nejrůznější předměty, než ji sbor rozehnal.

V Lewishamu zase police doprovázela asi padesát mladých černochů, kteří tvrdili, že podnikají „klidný protest proti Anglické obranné lize“. To je ultrapravicová a ultranacionalistická rasistická organizace. Kontakty s ní měl i Nor Anders Behring Breivik, který pozabíjel 77 lidí.

V druhém největším anglickém městě Birminghamu se ve středu večer sešly stovky lidí, aby uctily památku tří mužů, kteří zemřeli, když se pokoušeli chránit majetek. Zřejmě záměrně do nich najelo auto. Policie už zadržela dvaatřicetiletého podezřelého z jejich vraždy.

Zadržených je přes  1300

Dosud bylo v souvislosti s nepokoji zadrženo 1348 lidí. Nejvíce v Londýně, kde bylo z 888 zadržených 371 obviněno, sdělila BBC. Jsou mezi nimi tři teenageři ve věku 17 až 18 let, kteří v pondělí zapálili v Enfieldu sklad společnosti Sony, a dva sedmnáctiletí, kteří týž večer rabovali.

Dalších 157 osob bylo zadrženo v oblasti West Midlands a 145 v oblasti Manchesteru, uvádí Sky News. V Nothinghamshire bylo zadrženo 84 osob, v oblasti Liverpoolu 50 a v Avonu a Somersetu 24.

Vazební cely jsou plné lidí. V Londýně zůstaly tři soudy v provozu po celou noc, aby se zabývaly desítkami obvinění z výtržnictví a vloupání, píše ČTK.

Zveřejněn byl podle BBC i záběr člověka podezřelého z útoku na 68letého muže, který je stále v kritickém stavu. Bránil svůj majetek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám