Hlavní obsah

Výtržníci v Londýně napadají i kolemjdoucí a vysvlékají je

Novinky, rei
Londýn

Násilné nepokoje, které se od sobotní noci šíří ulicemi Londýna, odnášejí někteří obyvatelé města nejen tím, že jim výtržníci zapalují popelnice, auta a obchody. Na internetu se objevily fotografie se svědectvími, že mladí vzbouřenci kolemjdoucí přepadávají a nutí je, aby jim vydali svoje oblečení.

Článek

Fotografie z přepadení ještě za denního světla zveřejnil server deník Daily Mail. Na jedněch skupina mladíků obklopuje jiného mladého muže, který má zakrvácený nos a leží na zemi. Mladíci mu nejprve pomáhají na nohy, ale pak mu vykradou batoh na zádech, zatímco si on utírá nos. Na jiném snímku se ve čtvrti Deptford svléká muž do spodního prádla před černochem, který už drží v ruce jeho triko. Další fotografie zachycuje nahou ženu, jak rozmlouvá se strážníkem.

Lidé si na řádění skupin mladíků stěžují v diskuzích na internetu.  “Můžu chodit jen s holí, ale to nezabránilo gaunerům na Oxford Circus minulou noc v tom, aby mě srazili na zem. Na těch násilnících nevidím žádný hněv, jen chuť k násilí a radost, že mají příležitost bez rizika rabovat,” napsal přispěvatel Stev na stránky BBC.

Jiní diskutéři hovoří o roli nových technologií a sociálních sítí při šíření nepokojů či nedostatečné policejní přítomnosti v ulicích. Lidé se obávají, že se nepokoje přenesou i do dalších čtvrtí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pouliční bouře v BritániiVideo: Reuters

V noci na úterý se výtržnosti v Londýně rozšířily do dalších čtvrtí města na jih, východ, sever i západ od centra. Násilnosti zaznamenali i v dalších městech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výtržníci rabují obchod v LondýněVideo: Reuters

Policie jen v hlavním městě v uplynulých dvou nocích zatkla přes 450 lidí, upřesnila televize SkyNews. Policejní cely jsou plné a policisté musí nově zadržené vozit za Londýn. Kvůli nepokojům bylo zrušeno i středeční přátelské fotbalové utkání mezi Anglií a Nizozemskem ve Wembley a v ulicích bude v úterý večer nasazeno 16 000 policistů, oznámil po zasedání bezpečnostní rady státu premiér David Cameron.

Na začátku byla smrt taxikáře

Nepokoje se rozhořely po smrti Marka Duggana (29), otce čtyř dětí.

Ozbrojení policisté v civilu ze speciální jednotky Trident zaměřené na boj proti násilí mladistvých zastavili ve čtvrti Tottenham jeho taxík.

Při incidentu, jehož okolností jsou nejasné a který interně vyšetřuje policie, padly výstřely.

Duggan zemřel podle listu The Times po dvou výstřelech z policejní pistole Heckler and Koch.

Policisté tvrdili, že střílel jako první. Jeho rodina a většina demonstrantů tomu nevěří.

             zdroj: Právo, DPA

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám